Vágólapra másolva!
Nemcsak esélyesnek érzi magát a baloldali ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, hanem biztos is benne, hogy nyerhet.
Vágólapra másolva!

A fővárosnak orvoslásra és fellélegzésre van szüksége, nem pedig diktátumokra, amelyekről a fejük felett, nélkülük döntenek, sem presztízsberuházásokra, inkább olyanokra, amelyek a főváros életét jobbá teszik - vélekedett az MSZP, A DK és az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje. Falus Ferenc szerint új gondolkodás alapján kell tárgyalni a kormánnyal, hogy a fővárosiak érdekeit érvényesíteni lehessen.

Pénteken mutatták be az ellenzéki pártok Falus Ferencet, mint a DK, az MSZP és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltjét Fotó: Bielik István - Origo

Pártpolitikai ambíciói valóban nincsenek, közpolitikai és szakmapolitikai ambíciói gyerekkora óta vannak - indokolta a Népszavának adott interjújában Falus Ferenc, miért vállalta, hogy az őszi önkormányzati választáson az MSZP, az Együtt-PM és a Dk közös főpolgármester-jelöltjeként indul. "Szeretnék segíteni, szeretném a köz ügyét szolgálni, és ez a város jelenleg olyan helyzetben van, hogy meg kellene menteni."

Arra a kérdésre, hogy győzelme esetén az ellenzék embereként milyen együttműködésre számíthat a kormánytól, visszakérdezett: miért, a jelenlegi, a hatalmat kiszolgáló fővárosi vezetés milyen eredményeket ért el? Arról is beszélt, hogy megválasztása esetén nem a közgyűlés vezetése lesz a legnehezebb feladata, hanem az, hogy felkészüljön azoknak a problémáknak a megoldására, melyek a városlakókat sújtják.

A főpolgármester hatás- és jogköreinek esetleges további szűkítését érintő kérdésre Falus azt válaszolta: a nemzeti együttműködés rendszere az utóbbi négy évben arra tanította meg, hogy mindenre képesek. Abban ugyanakkor biztos, hogy ha működésképtelenné teszik a fővárost, és meg akarják büntetni a választási eredményért, annak a 2018-as választásokon súlyos következményei lesznek.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt "a Fidesz csapdájaként" beszélt a közgyűlés illetve a mandátumkiosztás rendjének választás előtti átalakításáról. "Az oszd meg és uralkodj elve alapján próbálják a várost térdre kényszeríteni" - állapította meg. Falus azonban úgy véli, ez nem fog sikerülni, mert a kerületi polgármestereknek is az az érdekük, hogy ez a város jól működjön, a várost pedig csak egységben lehet jól működtetni.

Úgy látja, ha a baloldali ellenzék pártjai nem képesek felülemelkedni az elmúlt hetek civakodásán, és továbbra is egymással lesznek elfoglalva a kampányban, akkor mindannyian elbuknak. Falus Ferenc arra is kitért az interjúban, hogy szerinte a városnak nem egy házmesterre van szüksége, hanem egy polgármesterre.