2019-re újítják fel a 3-as metrót

Vágólapra másolva!
A 3-as metrónak csak a legkritikusabb szakaszai készülhetnek el 2016-ra, a teljes felújított vonalat legkorábban 2019-re adhatják át. A vonal Káposztásmegyerig történő meghosszabbítása nincs benne a mostani finanszírozási keretben.
Vágólapra másolva!

Tarlós István Budapest főpolgármestere a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, hogy a kormánydöntés részletei a 3-as metróról csak a határozat hétfőn várható aláírását követően lesznek nyilvánosak. Annyi bizonyos, hogy a főváros 60-65 milliárd forint hitelt vehet fel a metrószerelvények felújítására.

"Eldőlt, a régi (...) kocsik helyett nem veszünk újakat, viszont megújításukat és korszerűsítésüket még az idén megkezdjük, és 2015-ben be is fejezhetjük" – mondta a városvezető.

A csaknem 100 milliárdosra tervezett teljes rekonstrukció tervezési folyamata alapján bő két esztendő alatt azok a szakaszok készülhetnek el, amelyek ma még biztonságosak, de a szakértők szerint addigra balesetveszélyessé válhatnak - mondta. Egy későbbi kormányhatározatnak kell majd tisztáznia, hogy az infrastruktúra, vagyis az alagút, a vasúti pálya, a sínek, a biztonsági és informatikai berendezések teljes felújításának fennmaradó részét, a megállók akadálymentesítését uniós forrásokból finanszírozzák-e - tette hozzá.

A vonal Káposztásmegyerig történő meghosszabbítására egyelőre megvalósíthatósági tanulmány készül, az biztosan nem lesz benne most a finanszírozási keretben - mondta a főpolgármester.