Vágólapra másolva!
Még a héten dönthet arról a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy megindítja-e a vizsgálatot Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter ellen. A minisztert holokauszttagadás miatt jelentette fel egy roma párt és a Demokratikus Koalíció.
Vágólapra másolva!

A Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt (MCF–ÖMP) augusztus nyolcadikán tett feljelentést holokauszttagadás miatt, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere ellen a Fővárosi Főügyészségen.

A tárcavezető ugyanis a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában azt nyilatkozta, "hogy Magyarországról semmifajta roma-, cigánydeportálás nem történt, Ausztriából történt, tehát a magyar cigányokat is onnan vitték el, és ezért valóban Magyarország is érintett".

A roma párt feljelentését a Fővárosi Főügyészség áthelyezte a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF). Előbbi határozatában azt írja, hogy "a feljelentésben foglaltak a Btk. 333. §-ába ütköző, a nemzeti szocialista, vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadásának bűntette megállapítására alkalmasak."

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az Origónak azt mondta, a határozatot megkapták, és pénteken, de legkésőbb a jövő hét elején döntés hoznak arról, hogyan járnak el az ügyben. A KNYF dönthet a nyomozás megindítása mellett, feljelentéskiegészítést rendelhet el, de határozhat úgy is, hogy nem indít nyomozást.

Ifjabb Bogdán János, az MCF–ÖMP párt elnöke az üggyel kapcsolatban azt mondta, augusztus 20-át követően nyílt levélben fordulnak Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Ebben azt kérik tőle, hogy az eljárás végéig függessze fel Balog Zoltánt miniszteri feladatainak ellátása alól.