Braun Róbert nem tart Matolcsyék feljelentésétől

MNB hitelprogram
Vágólapra másolva!
Korábbi kijelentései miatt feljelentette Braun Róbertet a Magyar Nemzeti Bank, aki szerint a jegybank az alaptevékenységének a végzése helyett luxusvásárlásokat folytat. A nemzeti bank véleménye szerint Braun állításai nem felelnek meg a valóságnak.
Vágólapra másolva!

Feljelentette a Magyar Nemzeti Bank Braun Róbertet, aki korábban egy interjúban állította azt, hogy az MNB több millió forintért vásárolt hegedűt Lajkó Félixnek, illetve több mint 10 millió forintért vett képeket és műtárgyakat. Braun Róbert az Origónak elmondta, ahelyett, hogy az alaptevékenységével (a pénzügyi stabilitás fölötti őrködés, az inflációs célkövetés biztosítása) foglalkozna a Magyar Nemzeti Bank, ellenőrzés nélkül végrehajtott luxusvásárlásokat folytat, így például kastélyokat és nagy értékű ingatlanokat szerez be, mint például az Eiffel-palace.

Az IBS rektorhelyettese nem tart attól, hogy a jegybank büntetőjogi feljelentése eljutna a bírósági szakaszba, ehelyett inkább a valósággal érdemes foglalkozni. Emlékeztetett arra is, hogy Róna Péter, az MNB felügyelőbizottságának korábbi tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti bank több olyan tevékenységet végez, amely nem tartozik a feladata közé. Erre Braun szerint az MNB jogásza csak annyit felelt, hogy a bármit megtehetnek, amit a jogszabályok nem tiltanak, így például akár fagylaltot is árulhatna az MNB.

Az MNB tranzakcióit egyébként leginkább a felügyelőbizottság (fb) ellenőrizhetné, de ennek a testületnek a megbízatása 2014. május 5-én, az előző országgyűlés mandátumával együtt megszűnt. A felügyelőbizottság tagjait a parlament választja, ezért új bizottság legkorábban csak az őszi ülésszakban alakulhat. Az ellenőrizhetetlenséget az okozta, hogy bár a régi jegybanktörvény szerint a felügyelőbizottság megbízatása az új bizottság megalakulásáig tart, az új törvényből ez kimaradt.

A nemzeti bank egy korábbi közleményéből kiderült, a jegybank sem hegedűt, sem műtárgyakat nem vásárolt. Véleményük szerint nem felel meg a valóságnak Braunnak az az állítása sem, miszerint az MNB a Szabadság téri székházának legfelső szintjén, a jegybanki könyvtár helyén elnöki vendéglőt nyitott. Kitértek arra is: jegybank a tavalyi évet az előző vezetés által előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett 26,3 milliárd forintos nyereséggel zárta, a jegybank beruházásai pedig – például a tiszaroffi képzési és szabadidőközpont megvásárlása – nem jelentenek terhet a központi költségvetésnek, vagyis az adófizetőknek.