Vágólapra másolva!
A tervezettnél alacsonyabb orbitális pályára került két, GPS-irányításért felelős műhold. Az  Európai Űrügynökség még vizsgálja, hogy a Doresa és a Milena miért tévedt el.
Vágólapra másolva!

Pályát tévesztett az Esa két navigációs műholdja: a szatelliteket eredetileg 22500 kilométeres magasságban állították volna orbitális röppályára egy Szojuz hordozórakétával, de ennél alacsonyabb szinten kezdtek keringeni – jelentette be a kilövést levezénylő Arienespace társaság. Azt nem közölték, hogy jelenleg milyen magasságban jár a két szerkezet.

Az elltévedt eszközöket az Esa fejlesztette, az amerikai GPS-rendszerek példájára. Az űrügynökség még vizsgálja, miért került rossz pályára a Doresa és a Milena, ahogy azt is, a szintkülönbség milyen hatást gyakorol majd a navigációs rendszerekre.

A műholdak startja sem volt zökkenőmentes: az indítást csütörtökre tervezték, Francia Guyana területéről, de az kilövést 24 órával el kellett halasztani a rossz idő miatt. Az Esa szerint ugyanakkor felügyeletük alatt tartják mindkét eltévedt szatellitet - írja honlapján a BBC.

Az ESA 2017-ig 26 navigációs műholdat bocsátana fel, hogy teljes lefedettséget biztosítson saját navigációs hálózatához. Az Európai Unió eddig is euró milliárdokat áldozott a műholdas rendszer fejlesztésére, amit megtérülő befektetésnek tartanak – a pontosabb navigáció hatékonyabbá teszi a kereskedelmet, és ezzel élénkíti a gazdaságot is.