Közgyűlés előtt a 3-as metró járműveinek felújítása

Az elvont uniós támogatás miatt bedőlő budapesti projektek, EU
Budapest, 2013. március 8. Utasok várják a BKK-BKV 3-as (észak-déli) metróvonalán közlekedő, most beérkezett, szovjet gyártmányú szerelvény megállását a Deák téri mélyállomáson. Előtérben a 2-es metróvonalhoz vezető mozgólépcsős lejárat. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A 3-as metró elöregedett járműveinek cseréjéről is dönthet hétfői, rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés, bár a finanszírozás kérdése még nem teljesen tisztázott. A kormánnyal tárgyal majd erről a főpolgármester, de a legvalószínűbbnek a hitelfelvétel tűnik.
Vágólapra másolva!

A kormány támogatja a metróvonal felújítását, a lehetőségek közül a járműpark felújítása mellett foglalt állást és engedélyezi az ehhez szükséges hitelfelvételt - olvasható abban, a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésére készült előterjesztésben, amelyet Tarlós István főpolgármester és pénzügyekért felelős helyettese, Bagdy Gábor jegyez.

A 3-as metrónak nem csak a pályája, hanem a járművei is elhasználódtak Forrás: MTI/Jászai Csaba

A testület a javaslat elfogadásával dönthet arról is, hogy a kormány határozatával összhangban felkéri a BKV Zrt.-t a 3-as metróvonal járműparkjának felújítására vonatkozó tender kiírására. A közgyűlés felhatalmazhatja a főpolgármestert a hitelfelvétel előkészítésére, továbbá arra, hogy az ehhez szükséges állami garanciáról egyeztessen a nemzeti fejlesztési miniszterrel.

Az előterjesztés szerint a szükséges felújítással a 3-as metró járműparkjának élettartama minimum húsz évvel meghosszabbítható. A 3-as metrónak csak a legkritikusabb szakaszai készülhetnek el 2016-ra, a teljes felújított vonalat legkorábban 2019-re adhatják át. A főváros 60-65 milliárd forint hitelt vehet fel a metrószerelvények felújítására.