A kereskedők optimisták, a lakosság nem

Vágólapra másolva!
Az üzleti várakozások javultak, a fogyasztói bizalmi index viszont romlott a júliusi adatokhoz képest – közölte augusztusi felmérésének eredményeit a GKI. A lakosság tart a munkanélküliségtől, és rosszabbnak érzi pénzügyi helyzetét, mint egy hónappal korábban.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szférán belül augusztusban a kereskedelmi cégek várakozásai határozottan, az ipariaké hibahatáron belül javultak, míg az építőipar és a szolgáltatások területén nem következett be érdemi változás.

A foglalkoztatási szándék – az építőipar kivételével – minden ágazatban javult. A létszám bővítését tervezők aránya minden ágazatban meghaladta a leépítésre számítókét. A legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, és augusztusban mindegyik ágazatban csökkent az inflációs várakozás.

Kevesebbet tesznek félre

A lakosság ugyanakkor augusztusban valamivel rosszabbnak tartotta saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét, mint júliusban, és erősödött a munkanélküliségtől való félelem is.

A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és mind a négy ágazatban számottevően romlott, továbbá az üzleti szférában sem különbözik már jelentősen az optimisták és a pesszimisták aránya – írja felmérését összegezve a GKI.

Kiegyenlített mutató

A részben pozitív, részben negatív várakozások kiegyenlítették egymást, a GKI-Erste konjunktúraindex így alig változott – mínusz 3,9 pontról mindössze mínusz 4,1 pontra süllyedt. Az üzleti bizalmi index 1,4 pontról 2,2 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index mínusz 18,9 pontról mínusz 21,9 pontra esett.