Számon kérik Orbánon a külpolitikai iránymutatást

Vágólapra másolva!
Csalódást okozott, mellébeszélt, nem mondott igazat. Orbán Viktort a nagyköveti értekezleten elmondott beszédéért kritizálták az ellenzéki pártok.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök ismét csalódást okozott, mert nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a tusnádfürdői beszédével elkövetett - súlyos nemzetközi következményekkel is járó - hibáit orvosolja. Sőt, Orbán ma hivatalosan is a magyar nagykövetek feladatává tette ennek az elhibázott politikának a képviseletét. Ez beláthatatlan következményekkel járhat – írta az Együtt PM Orbán Viktor nagyköveti értekezleten elmondott beszédére reagálva.

A párt szerint Orbán hiába tekinti a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítését a diplomácia kiemelt feladatának, ha Magyarország elszigetelődött Európában és az Egyesült Államokban, és számos nemzetközi nagyvállalat kiszorult a magyar piacról.

Közömbös

Kritizálták a kormányfőt azért is, mert „félnótásnak” nevezte azt, aki „értékalapú külpolitikát” kér számon, miközben szerintük az ukrajnai és az iraki válság ennek az ellenkezőjét bizonyítja. Orbánnak nemcsak az ukrán demokraták közömbösek, de a kárpátaljai magyar kisebbség sorsa sem érdekli - írták.

Az Együtt PM szerint nem igaz Orbán azon állítása, hogy az országot, annak demokratikus kultúráját „átvilágította” az unió, és mindent rendben talált. Valójában számos tény azt mutatja:

” A párt svéd és német miniszterek nyilatkozatait, a New York Times és a Washington Post vezércikkeit hozta példaként.

Orbán Viktor mellébeszélt, és azt a valóságtól elszakadt országképet vázolta, amelyet már a tusványosi beszédében is előadott. Tóbiás József, az MSZP elnöke értékelte így a kormányfő szavait. Tóbiás szerint a magyar nagyköveteknek nem Orbán Viktor párhuzamos világában, hanem a valóságban kell képviselniük a magyar nemzetet. A miniszterelnök pedig ahelyett, hogy az ország valós helyzetéről tájékoztatta volna a résztvevőket, inkább a Nyugatot kárhoztatta, és

Torz országkép

A nagykövetek nem iránymutatást kaptak a munkájukhoz, hanem egy a fejlett világtól, sőt a kelet-közép-európai régiótól is egyre jobban leszakadó ország antidemokrata vezetőjének öndicséretét - írta Tóbiás József. A pártelnök szerint Orbán Viktor nem mert őszinte véleményt mondani Magyarország tragikus nyugat-európai megítéléséről és mélyponton levő nemzetközi kapcsolatairól sem, ezért olyan torz országképet rajzolt fel, amelyet egyetlen nyugat-európai állomáshelyen sem lehet hitelesen képviselni.

A nemzeti érdek az, hogy a szövetségeseink, a NATO és az Európai Unió értékeit tiszteletben tartsuk, az uniós forrásokat a magyar nemzeti érdeknek megfelelően költsük el, de legyünk figyelemmel arra, hogy a közös európai értékek felelősséget is jelentenek – ezt már Ujhelyi István MSZP-s alelnök, európai parlamenti képviselő mondta Zalaegerszegen, ugyancsak Orbán szavaira reagálva.