Nem csitul a belharc Pásztor Albert miatt

Pásztor Albert miskolci rendőrfőkapitány, aki az ellenzék polgármester-jelöltje lett
Miskolc, 2009. október 6. Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány (b) és Oláh Zsolt miskolci lakos nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Miskolci Rendőrkapitányságon, miután a kapitány elismerésként egy órát ajándékozott a férfinek. Oláh Zsolt 2009. október 1-jén a késő esti órákban egy a Miskolc Győri kapuban történt rablásnál a sértett segítségére sietett, ezzel sikerült megakadályoznia a bűncselekmény elkövetését. MTI Fotó: Vajda János
Vágólapra másolva!
Fegyelmi eljárást indítottak a felesége indulása miatt Fedor Vilmos ellen a miskolci MSZP-ben, ő ezt követően kilépett a pártból. A borsodi megyeszékhely korábbi alpolgármestere szerint jelenleg nem programok vitáznak Miskolcon, hanem hatalomtechnikusok harca folyik a különböző posztokért. Az MSZP az eljárás megindítását azzal indokolta, hogy Fedor nem adott tájékoztatást arról, hogy a felesége önállóan kíván indulni a választáson, és a kampány eddigi szakaszában birtokába került információkkal nem élt-e vissza. 
Vágólapra másolva!

Nincs nyugalom a miskolci baloldalon, ezt Pásztor Albert július eleji jelölése váltotta ki. A borsodi megyeszékhely egykori rendőrkapitánya 2009 januárjában arról beszélt, hogy Miskolc a rablások tekintetében a legfertőzöttebb az országban, az elmúlt hónapokban történt valamennyi ilyen típusú „bűncselekmény elkövetője cigány származású volt”. Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el, ennek idejére átvezényelte a főrendőrt a megyei főkapitányságra. Később Draskovics Tibor visszahelyezte a posztjára, és azt 2010-ig meg is tartotta.

A három baloldali ellenzéki párt helyi szervezete által jelölt Pásztor ellen először az Együtt–PM szövetség emelte fel a szavát, de helyi csoportjaikra nem tudtak nyomást gyakorolni, hogy álljanak el az egykori főrendőr támogatásától. Ezt követően kilépett a DK-ból Hell István közíró, aki nem Pásztor cigányellenessége, hanem a párt különböző testületeinek szavazatmaximáló pragmatizmusa miatt hagyta ott a Gyurcsány-pártot. A baloldali értelmiség körében is óriási felháborodást váltott ki Pásztor reaktiválása, sőt az ellentétek tettlegességig is fajultak, mivel Gulyás Márton ellenzéki aktivistát a DK július 12-i tüntetésén egy transzparens felemelése miatt bántalmazták.

Pásztor Albert, a baloldal miskolci polgármesterjelöltje Forrás: MTI/Vajda János

Eljárást indítottak, majd kilépett

Július közepe óta úgy tűnt, hogy a kedélyek megnyugszanak, de múlt héten meglepő hír látott napvilágot, miszerint kilépett a helyi MSZP-ből Fedor Vilmos, Miskolc volt alpolgármestere, aki évekig a szocialista párt országgyűlési képviselője is volt. Korábban az MSZP fegyelmi eljárást indított Fedor ellen, mert a felesége, Rózsa Edit bejelentette, hogy a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalom és a Liberálisok támogatásával elindul a városvezetői posztért, és ezt állítólag nem egyeztette a szocialistákkal.

Fedor az eljárás megindulását követően elhagyta a pártot, majd az Origónak arról is beszélt, hogy egyébként már korábban bejelentette, hogy nem kíván indulni az önkormányzati választáson, ezért is érte meglepetésként az MSZP lépése, ráadásul folytak egyeztetések a felesége és a baloldali pártok között. A szocialisták korábbi alpolgármestere szerint koncepciós, az 50-es évekre jellemző eljárást próbáltak ellene lefolytatni, ezért inkább a távozás mellett döntött. Úgy látja, nem programok miatt vitatkoznak, ma arról van szó, hogy hatalomtechnikusok – ahogy szokták mondani – harca folyik különböző posztokért a megyeszékhelyen.

Az egykori szocialista politikus portálunknak azt is elmondta, hogy nem értett egyet Pásztor jelölésével, mivel jelenleg csak olyan polgármesterjelöltek szállnak ringbe, akik a telepek felszámolásában versengenek egymással, amivel egy baloldali irányultságú személy nem érthet egyet. Szerinte a problémák annál sokkal bonyolultabbak, mint hogy telepek felszámolásával bármit el lehetne érni. Fedor azt is elmondta, hogy tudomása szerint mások nem követik a lépését a szocialista pártban, de ezt nem is tanácsolja senkinek.

Nem tájékoztatott?

A helyi MSZP szerint Fedor tagja volt a szocialisták miskolci önkormányzati kampányát segítő csapatnak, a felesége szándékairól nem adott tájékoztatást, és a történtek ismeretében arról sem beszélt, hogy az MSZP kampányában megszerzett információkat valóban a legnagyobb gondossággal és körültekintéssel kezelte-e. Éppen ezért indult fegyelmi eljárás a politikus ellen, aki ezt követően elhagyta a pártot.

Fedor neje, Rózsa Edit – akit 1985-ben pártonkívüliként az utolsó pártállami parlament tagjává választottak Szegeden az MSZMP jelöltjével szemben, majd két cikluson keresztül az SZDSZ képviselője volt – azzal magyarázta indulását a választáson, hogy Miskolcon, „ahol valamennyi polgármesterjelölt a kirekesztés és a háborúskodás mellett foglal állást”, a választók az integráció és a béke programját képviselő vezetőt választhassanak.