Vágólapra másolva!
Egyre nő azoknak a száma, akik szívesen lennének Tarlós István főpolgármester kihívói. Eddig 13 jelölt jutott be az elődöntőbe: ők azok, akik elkezdtek aláírást gyűjteni, de az októberi önkormányzati választáson csak akkor indulhatnak, ha 5000 érvényes ajánlást szereznek. A népes mezőny párt- és férfidominanciájú: csak négy független és mindössze egy nő van közöttük.
Vágólapra másolva!

Napról napra többen szeretnének főpolgármester-jelöltek lenni. Jelentkezni már az önkormányzati választás időpontjának július végi kitűzése óta lehetett, de a jelöléshez szükséges ajánlóívet csak hétfőtől adott ki a Fővárosi Választási Iroda (FVI). Kedd estig összesen 13 személynek – közölte az Origo érdeklődésére az FVI.

Két napja gyűjtik a szignókat

Noha több kerületi polgármesterjelölt már az első napon, sőt akár néhány óra alatt összegyűjtötte a lakosságszám-arányosan előírt néhány száz aláírást, a főpolgármester-jelöltséghez szükséges 5000 érvényes aláírást az elmúlt két napban még senkinek nem sikerült a 13 aspiráns közül megszereznie. Legalábbis az FVI közlése szerint kedd estig egyikük sem adta le az ajánlóíveket.

Sokan szeretnék elfoglalni a főpolgármester székét a közgyűlési pulpituson Fotó: Mudra László - Origo

A jelenleg 13 fős mezőny még bővülhet a következő napokban. A törvény ugyanis nem ír elő határidőt arra, meddig lehet felvenni az ajánlóíveket. A kellő számú érvényes ajánlás leadásának viszont van határideje: szeptember 8-a, 16 óra. Aki tehát nagyon biztos a dolgában, akár 7-én is felveheti az íveket, a lényeg, hogy másnap délutánig leadja az 5000 érvényes aláírást.

Tarlós István maradna még öt évet

Biztos pont az indulók között a jelenlegi főpolgármester, Tarlós István, aki – csakúgy, mint négy éve – ezúttal is a Fidesz–KDNP közös jelöltjeként indul. A városvezető a választás nagy esélyese, nem lesz könnyű legyőzni, hiszen 2010-ben 53,4 százalékkal győzött, míg a második helyen végzett MSZP-s Horváth Csaba a voksok 29,5 százalékát szerezte meg.

Tarlós István a felújított margitszigeti szökőkútnál Orbán Viktorral Forrás: Fábián Tamás - Origo

Tarlós István 1990-től 16 éven át volt Óbuda polgármestere, de nem 2010-ben kacérkodott először azzal, hogy indul a főpolgármesteri székért. Már 2006-ban is indult a választáson, de akkor még nem sikerült győznie: Demszky Gábor mindössze 13 ezer szavazattal, de megelőzte. Sőt, 2002-ben is felmerült, hogy indul, de végül visszalépett Schmitt Pál javára.

Falus Ferenc, a baloldali kihívó

A baloldali ellenzéki összefogás jelöltjeként Falus Ferenc jelentkezett Tarlós kihívójaként. A volt országos tiszti főorvost több hét huzavona – és mintegy kéttucat vélt vagy valós jelöltaspiráns „elkoptatása” után – nevezte meg végül közös jelöltjeként augusztus elején az MSZP, a DK és az Együtt–PM.

Falus Ferenc az elhíresült jeges vizes akcióban Forrás: Falus Ferenc

Falus Ferenc ugyan – Tarlóshoz hasonlóan – még nem mutatta be a programját, de e nélkül is adott témát a médiának. Például azzal, hogy nincsenek politikai ambíciói, miközben állítása szerint felkészült Tarlós megbuktatására. Legutóbb azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy – csatlakozva a nemzetközi akcióhoz – jeges vízzel öntötte le magát. Terveiről az Origónak nemrég azt mondta: azt szeretné, ha minden budapesti fellélegezhetne.

Ismét megpróbálja Staudt Gábor

A Jobbik újra elindítja Staudt Gábort, aki már 2010-ben is a párt főpolgármester-jelöltje volt. Akkor a négy induló közül az utolsó helyen végzett 7,3 százalékos eredménnyel. Az országgyűlési képviselő, volt egyetemi HÖK-elnök a legfiatalabb jelölt a mezőnyben.

A jogász végzettségű politikus jelölti bemutatásán azt mondta a programjáról, hogy építeni tudnak korábbi koncepciójukra, hiszen abból szinte semmi nem valósult meg az elmúlt négy évben. Arról is beszélt, hogy szerinte Tarlós István adóssága, hogy nem tárta fel a Demszky-korszak bűneit, ő viszont megígérte a felelősségre vonást.

Volt bankvezető, korábbi miniszter

A Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt saját jelöltet indít. A párt gazdasági főtanácsadóját, a bankár Bodnár Zoltánt nevezte a versenybe. A korábban a Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztját is betöltő politikus szerint változásra van szükség, már csak azért is, mert úgy látja, 2010 óta Budapesten „nem történt semmi”.

Nem mindig közvetlenül

A főpolgármesteri poszt Magyarországon jelenleg a legmagasabb közvetlenül választott tisztség, ez komoly legitimitást biztosít a betöltőjének. Budapest főpolgármesterét 1990-ben még nem közvetlenül választották, hanem az akkor 88 tagú Fővárosi Közgyűlés választotta meg a tagjai közül. Akkor még a választók közvetlenül a testület háromnegyedének összetételéről döntöttek, további 22 tagot a kerületi képviselő-testületek delegálták.

Ennyiben az a gyakorlat a mostani helyzethez hasonlít, amikor majd októberben az immár 23 kerület polgármestere lesz automatikusan tagja a közgyűlésnek a főpolgármesteren kívül, további 9 képviselő pedig a kompenzációs listáról jut be a testületbe. A főpolgármesteri posztot rekordhosszúságú időn, 20 éven át betööltő SZDSZ-es Demszky Gábort 1990-ben tehát még a közgyűlés választotta meg, azután viszont négy alkalommal közvetlen választáson erősítették meg a budapestiek.

Pénzügyi szakembert, a saját elnökét indítja a főpolgármesteri posztért a Modern Magyarország Mozgalom. Bokros Lajos szerint a mai illiberális és nem demokratikus környezetben az önkormányzatok visszavétele lehet a demokrácia újjáépítésének kiindulópontja. Bokrost – akinek neve sokak számára összeforrt az általa pénzügyminiszterként jegyzett 1994-es Bokros-csomaggal – támogatásáról biztosította Demszky Gábor is.

Felkészül: LMP, Munkáspárt, Zöldek

Az LMP először Osztolykán Ágnes oktatáspolitikust, volt parlamenti képviselőt akarta indítani, ám ő nem vállalta el a felkérést. Végül a párt Csárdi Antal 38 éves ferencvárosi zöldséges vállalkozót indította el. Csárdi négy éve önkormányzati képviselő a IX. kerületben. Anyai ágon felmenője Kammermayer Károly, Budapest legelső polgármestere.

Thürmer Gyulát pártja az egyetlen baloldali főpolgármester-jelöltnek tartja Forrás: MTI/Marjai János

A Munkáspárt Thürmer Gyulát indítja. A pártelnököt a Munkáspárt az egyetlen baloldali főpolgármester-jelöltnek tartja. Thürmer maga még nem indult a posztért, de pártjának 2006-ban volt főpolgármester-jelöltje, ám Székely Péter csak 0,5 százalékot ért el, ezzel pedig utolsó lett az indulók között.

Saját jelöltet állít a választáson a viszonylag ismeretlen Zöldek Pártja is: nevükben Ács László méreti meg magát. A pártról utoljára tavasszal lehetett hallani, amikor csalás miatt ellenük is feljelentést tett egy civil mozgalom. Az aláírások másolásával vádolt párt akkor provokációnak nevezte a rágalmakat.

Magyar György a függetlenek között

A mezőnyben négy független jelölt is van, ám közülük dr. Szegedi Lászlóról, Gallyas Istvánról és Sárkány György Andrásról nem találtunk semmi személyes információt. Szintén függetlenként indulna el Magyar György. Az ismert ügyvéd neve az elmúlt hetekben felmerült az MSZP, az Együtt–PM és a DK lehetséges jelöltjeként is, ám a választásra nagy nehezen összefogó baloldali pártszövetség végül mást támogatott.

Magyar Györgyöt a legtöbben ügyvédként ismerik, pedig 20 éve már indult a főpolgármester-jelölti posztért Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Magyar György már a baloldal főpolgármester-jelölti castingja idején jelezte, hogy mindhárom baloldali párt támogatása mellett is csak függetlenként indulna el. A helyzet egyébként nem ismeretlen számára. Az ügyvéd 1994-ben már indult az önkormányzati választáson a Köztársaság Párt és a Vállalkozók Pártja jelöltjeként, de az akkori főpolgármester Demszky Gábor ellen esélye sem volt: 1,29 százalékot ért el.

Egyetlen nő az indulók között

A 13-as listát böngészve szembetűnő, hogy a jelöltek között – hasonlóan a korábbi főpolgármester-választásokhoz – rendkívül alacsony a nők aránya. Egyetlen női jelölt van, ő is az utolsó pillanatban lépett elő. Fürst Izabellát a Schmuck Andor vezette Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja indítaná a Magyar Nők Szövetségével közösen.

Fürst Izabellát pártja az utolsó pillanatban, a korábbi jelöltet lecserélve jelölte Forrás: Magyar Nők Szövetsége

A nőszövetségnek 2012 óta tagja a 40 éves, három nyelven – köztük dánul – folyékonyan beszélő Fürst Izabella, aki csak a múlt héten vált jelöltté, miután a szociáldemokraták addigi főpolgármester-jelöltje, Árok Kornél váratlanul visszalépett. Az új jelölt elvált édesanya, óvónő, de dolgozott kozmetikusként, szerzett szociálismunkás-képesítést, és hamarosan szociológiából is diplomázik.