Így taktikáznak a főpolgármester-jelöltek

Budapest, látkép
Hungary, Budapest, Danube river, view from Gellert hill
Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester már hétfő estére, baloldali kihívója, Falus Ferenc kicsit lemaradva, de már szintén összegyűjtötte az induláshoz szükséges számú ajánlást. Van olyan főpolgármester-jelölt is, aki nem a győzelemre törekszik, mert számára a részvétel fontosabb.
Vágólapra másolva!

Eddig 13 személy vette föl az 5000 érvényes szignó összegyűjtéséhez szükséges ajánlóíveket a Fővárosi Választási Irodától. Javában zajlik az aláírás-vadászat: Tarlós István és Falus Ferenc már eleget gyűjtött, de mégsem hagyták abba. A jelölteket esélyeikről és várható stratégiájukról kérdeztük. Két indulót – Gallyas Istvánt és Szegedi Lászlót – nem sikerült elérnünk.

Tarlós István már össze is gyűjtötte

Tarlós Istvánnak már hétfő este megvolt az induláshoz szükséges számú aláírása, az ajánlóíveket várhatóan csütörtökön adják le. A főpolgármester azt mondta, ez már a hetedik önkormányzati kampánya, de az esélyek latolgatásába nem szívesen menne bele.

Tarlós István volt az első, aki összegyűjtötte a kellő számú ajánlást Fotó: Mudra László - Origo

Tarlós úgy vélte, túl közel már a választás, ilyenkor nem szabad tippelgetni. Az esetleges visszalépésre vonatkozó kérdésre visszakérdezett: ez ugye, csak vicc? (Mindenkinek ugyanazokat a kérdéseket küldtük.)

Falus új munkát ajánl Tarlósnak

Nem áll rosszul az MSZP, a DK és az Együtt–PM közös jelöltje, Falus Ferenc sem, akinek szintén megvan már az 5000 aláírás. Ám – mint azt a volt tiszti főorvos közölte – nem hagyják abba a gyűjtést. „Én is járom a várost, több aláírásgyűjtő ponton jártam, és azt tapasztalom, hogy a változás igénye erős, nagyon sokan akarnak egy szabad, barátságos, élhető várost" – mondta Falus, ígérve: „ezt meg is teremtjük".

Világosan látja az irányt Falus Ferenc: Tarlósnak ellenzéki szerepet szán Forrás: MTI/Kovács Attila

Falus egyébként kemény csatára számít, ahol az egyik oldalon „a Fidesz teljes és gátlástalan propagandagépezete, a másik oldalon a fővárosi polgárok elégedetlensége áll". A budapestieknek elegük van abból, hogy Orbán Viktor helytartója kormányozza őket. Visszalépésen nem gondolkodik, esélyeit pedig olyan jónak tartja, hogy úgy vélte: „Tarlós István ügyes kerületi polgármester volt, majd kemény ellenzéki frakcióvezető. Ezt a szerepkörét ősztől ismét gyakorolhatja."

Senki miatt nem lép vissza a Jobbik

Napokon belül leadhatja a főpolgármester-jelöltté válásához szükséges 5000 érvényes ajánlását Staudt Gábor, a Jobbik politikusa. Arról is beszélt, hogy nincsenek felméréseik az esélyeiről, de nagyon jók az eddigi visszajelzések, amiket a választóktól kapott. Staudt kijelentette, hogy semmilyen esetben sem lép vissza a megmérettetéstől, és nem tárgyal egyik párttal sem.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje Forrás: Szabó Gábor

Csárdi Antal teljesen biztos abban, hogy megszerzik az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat, ráadásul a vártnál gyorsabban gyűlnek a szignók. Az LMP főpolgármester-jelöltje, látva a baloldal teljesítményét és Tarlós István szerepléseit, nem tartja magát esélytelennek a győzelemre. Az esetleges visszalépéséről azt mondta, nincs ilyen szándékuk, kizárt, hogy más pártokkal erről egyeztessenek.

Megvan bennük a nyitottság

A Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért Mozgalom időarányosan jól halad az ajánlások gyűjtésével. Arról is beszámoltak, hogy a párt elnöke már korábban felajánlotta a segítségét a többi baloldali alakulatnak, a nyitottság a részükről megvan, így adott esetben egy visszalépés nem rajtuk múlik.

Bokros Lajos még európai parlamenti képviselőként Strasbourgban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Minden kerületben elindult mind a helyi jelöltek aláírásgyűjtése, mind pedig Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölté, összesítés a hétvégén lesz – tudtuk meg a Liberálisoktól. A baloldali összefogás megszületésének körülményei, most a közös főpolgármester-jelöltjük körüli napi történések, valamint Bodnár személye és üzenetei egyre inkább jelenthetik a választóknak azt, hogy Bodnár a komoly ellenzéki jelölt – tették hozzá, utalva ezzel Falus sokak által kritizált jeges vizes videójára. Bodnár nem tervezi a visszalépést, nem pártunióban, hanem ellenzékben gondolkodnak.

Magyar mérlegelné a visszalépést

„Nincs pártapparátusunk, se pénz, se paripa, se fegyver nem áll rendelkezésünkre, de a lelkes civil szervezeti tagok mindent megtesznek, hogy társadalmi munkában minél több aláírást szerezzenek" – mondta Magyar György. Az ügyvéd – aki szlogenje alapján „egy igazi civil” – szerint az aktivistákat a lelkesedés viszi, és időarányosan jól állnak az aláírásgyűjtéssel.

Magyar György ügyvéd a „civilségét" hangsúlyozza a kampányban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Példaként említette, hogy csak az egyik civil szervezet már 1600 aláírást gyűjtött neki. Győzelmi esélyeiről annyit mondott: minél több jelölt indul, annál nagyobbak Tarlós István esélyei, ezért szerinte az aláírások összegyűjtése után a jelölteknek „reális, objektív ön- és helyzetértékelést” kell tartaniuk, mérlegelve az egymás javára történő esetleges visszalépés lehetőségét.

Egy szavát sem hiszi a Fidesznek

„Nem könnyű az aláírásgyűjtés, én a Fidesznek egy szavát sem hiszem el, hogy egy nap alatt össze lehet gyűjteni a kellő számú ajánlást, de időarányosan jól állunk, így a határidőre nekünk is meglesz" – nyilatkozta portálunknak Thürmer Gyula.

A Munkáspárt főpolgármester-jelöltje a saját esélyeiről úgy vélekedett: biztos, hogy nem pártja adja majd Budapest következő főpolgármesterét, de állítása szerint nem is azért indult, hanem, hogy „megmutassuk, többféle választási lehetőség van, és azt, hogy van képviselete a munkásnak, a dolgozó embernek". Azt is mondta, csak akkor lépne vissza, ha lenne olyan másik jelölt, aki igazán képviselni tudná a munkásokat.

Ráhagyással dolgoznak a zöldek

A felét összegyűjtötte az aláírásoknak a Zöldek Pártja elnöke, Ács László. A főpolgármester-jelölt ugyanakkor nem elégszik meg a minimálisan előírt 5000 szignóval, inkább lead 8000-et. Esélyeiről azt mondta, hogy ahol zöld pártok működnek, általában 7 százalék körüli eredményt szoktak elérni, de Magyarországon speciális a helyzet, mert esélyeiket rontja az LMP.

A lehetséges visszalépésről pedig úgy vélekedett: „7 százalék körüli eredménnyel nyilván nem nyerhetek, úgyhogy ez egy nyitott kérdés, a politika pedig mint közismert, a kompromisszumok művészete". Azt viszont Ács már eldöntötte, hogy sem Falus, sem Bokros, sem az LMP jelöltje javára nem lép vissza.

Másoktól várja a visszalépést

Fürst Izabella érdeklődésünkre elárulta, hogy két szervezet, jelesül a Magyar Nők Szövetsége és a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja aktivistái gyűjtik az aláírásokat. Pozitív visszajelzéseket kapok, és a szociáldemokraták elnökének a kérésére az utolsó pillanatig folyik majd a gyűjtés, mert ez lehetőséget is teremt a választópolgárokkal a személyes kapcsolatteremtésre. Schmuck Andor mindennap más-más kerületben vesz részt a gyűjtésben, ezzel is segítve a munkámat – tette hozzá.

Fürst Izabella azt várja, hogy mások lépjenek vissza az ő javára Forrás: Magyar Nők Szövetsége

Fürst szerint az esélyei napról napra nőnek, hiszen „Budapesten az esély!" Bízik benne, hogy október 11-ig belátják férfi főpolgármester-jelölt társai, hogy érdemes visszalépni a javára, mivel érték-, és programalapú megállapodást kötött a Magyar Nők Szövetsége és a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, így a visszalépés gondolata se foglalkoztatja.

Csak eggyel több voksot akar

Szerdán még nem érte el a százat a függetlenként induló Sárkány György András által összegyűjtött aláírások száma, de a jelölt – aki a mindennapokban „vérségi okokból” S. György András nevet használja – bizakodó. Az Origónak azt mondta, hogy a szeptember 8-i határidőre biztosan összegyűjti a szükséges számú ajánlást.

Célja, hogy „a megszállt Budapest” irányítását átvegye, győzelmi esélyeiről pedig annyit mondott: megelégszik azzal, ha a második helyezett Tarlós Istvánnál egyetlen vokssal többet szerez. A verseket is író főpolgármester-jelölt azt is elmondta, hogy semmiképp nem tervezi a visszalépést más jelölt javára, de minden nemzeti érzelmű párt programját igyekszik beépíteni a sajátjába.