Fegyveresekkel osztottak tankönyveket egy vidéki iskolában

Vágólapra másolva!
Rendőri felügyelet, hivatalból kirendelt postai ellenőr és felfegyverzett civilruhás nyomozó jelenlétében osztották ki a tankönyveket Felsődobszán. 
Vágólapra másolva!

A sajátos könyvosztás a Wesley János Főiskola felsődobszai Bárczay Gábor Tagiskolájában történt, ahol egy kamionból, névre szólóan osztották ki a tankönyvcsomagokat.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő iskola szokatlan tankönyvosztásáról a MET közlemény adott ki. Ebben azt írják, hogy „folytatják az öt évre kötött köznevelési megállapodásban vállalt oktatási tevékenységet, következetesen és bátran kiállnak a kiszolgáltatott kisdiákok és családjaik érdekei mellett.”

Mint írják, hagyományaikhoz híven továbbra is közvetítik a jó szándékú felajánlásokat. „Bátorítjuk tanulóinkat és családjaikat, híveinket, támogatóinkat és a felsődobszai tantestület minden dolgozóját” – nyilatkozta a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevében Iványi Gábor lelkész.

Az előzmények

2011-ben a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és Felsődobsza, valamint három közeli település önkormányzatai közoktatási megállapodást kötöttek, amelyben a közoktatási, köznevelési feladatokat a MET átvállalta az érintett önkormányzatoktól.

Luterán András felsődobszai polgármester az év elején felmondta ezt a közoktatási megállapodást az együttműködés hiányára hivatkozva. 2013 januárjában minden alapítványi és nem egyházi oktatási intézmény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (KLIK) került. Ez azonban a korábban már az egyház fenntartásába került oktatási intézményekre – a törvény szerint – nem vonatkozik. „Így sem a polgármester sem az önkormányzat nem jogosult a Közoktatási Megállapodás felbontására” – tartalmazza a közlemény.

A MET közoktatási intézményeiben országszerte mintegy 3200 súlyosan hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap – gyakran családjával együtt – szociális segítséget. Az Alkotmánybíróság pozitív döntéséhez hasonlóan a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is úgy döntött, hogy a MET törvénytelenül elvett jogait vissza kell adni, s a Magyar Államnak meg kell egyeznie a kártérítésben az érintettekkel. Ez a döntés a közeljövőben emelkedik jogerőre – emlékeztet közleményében Iványi Gábor lelkész.