Vágólapra másolva!
Kihívóit nem minősíti, és a saját győzelmi esélyeit sem próbálja becsülgetni Tarlós István. A főpolgármester választási programja a Fideszéhez hasonlít: folytatná. Szerinte nem bűn újabb hiteleket felvenni, mert lenne még mit eladni, amiből a főváros fizetheti a törlesztőrészleteket. Szó esik az interjúban lovakról, elefántokról, és arról is, miért nem csinál magából bolondot.
Vágólapra másolva!

A Falus-videó után van még gondja a kampányra, vagy ezzel nem kell foglalkoznia?

Nem minősíteném az ellenfeleimet, és a saját esélyeimet sem becsülgetném. Minden választás választás. Ez már a hetedik önkormányzati kampány, amiben részt veszek: ilyenkor mindig elhangoznak mondatok, történnek gesztusok, amiket később esetleg megbánnak. Véleményem azért van: egy főpolgármesternek nem az a dolga, hogy bolondot csináljon magából, hanem az, hogy a város problémáit megoldja.

Jól sejtjük, hogy akkor nem önti le magát jeges vízzel?

Talán nem véletlen: az amerikai elnök megtiltotta a kormánya tagjainak, hogy ezt tegyék.

Pedig több MSZP-politikus kihívta, ennek ellenére sem?

Jó ügyet lehet támogatni anélkül is, hogy egy közjogi funkciót közben lejáratnánk vele.

A főpolgármester a tisztség tekintélyét félti a jeges vizes mutatványoktól Forrás: Bielik István - Origo

Ha győz, az új összetételű közgyűlésben tudja-e majd kezelni a 23 várhatóan a kettős többség elve miatt szavazatához eltérő igényeket támasztó polgármester lobbiját?

Igaz, hogy az elmúlt négy évben sokat hadakoztam, főleg a saját politikai közösségemmel, de Óbudán 16 évig voltam polgármester, ennek nagy részében pedig kisebbségben voltam. Ezt senki nem vette észre, egy botrány nem volt, mert mindig volt megegyezés. Most is lesz.

Hasonló helyzetre készül, kisebbségben lesz az új közgyűlésben a Fidesz–KDNP?

Erre fokozottan érvényes, amit a főpolgármester-választásról mondtam: nem szívesen mennék bele az esélylatolgatásba. Ilyenkor már kockázatos tippelni. A mi politikai közösségünkön belül is megoszlanak a vélemények a prognózisokról.

Lehetett hallani olyan, nem publikus közvélemény-kutatási adatokról, miszerint akár párttámogatás nélkül is elnyerné a főpolgármesteri posztot, és ez komoly adu lehet a kezében. Vannak ilyen felmérések?

Mindenféle felmérések vannak, de a választás előtt másfél hónappal nem szívesen beszélgetnék ezekről.

Programja azért van?

A programom elkészült, ráadásul mi nem két hét, hanem két év alatt írtuk meg, és már 2010-ben közreadtuk.

Ismerjük, az a 2010-es kampányra készült. Most viszont 2014-et írunk, frissítés?

Az a 130 oldalas program csak részben teljesült, de nem fejeződött be. Most kiegészült új elemekkel is, és lesz majd róla egy részletes sajtótájékoztató.

Folytatjuk, folytatjuk, folytatjuk... Forrás: Bielik István - Origo

Néhányat elárulna már most az új elemek közül?

Felújítjuk a 3-as metrót, a földalatti kocsijait is le kellene cserélni, bevezetjük az elektronikus jegyrendszert a BKV-nál, befejezzük az 1-es villamos meghosszabbítását, folytatjuk a buszok cseréjét, elektromos buszok lesznek a Várba. Felújítjuk a Lánchidat, de nem engedem a kiszélesítését. Folytatjuk a P+R parkolók építését, 11 főútvonal felújítása várható, és folytatjuk a Duna-part rendezését, lecseréljük a kishajóflottát, és kiterjesztjük a barnamezős területeknek a kezelését.

Apropó, mi lesz a Margitszigettel? A futópályát már idénre ígérték!

Folytatjuk a Margitsziget-programot a Japánkert, a zenélőkút felújításával, és a futópálya, valamint a köz- és díszvilágítás korszerűsítésével, ez jövőre lesz kész. Az állatkert fejlesztési programját is folytatjuk: a Vidámpark helyén már létrehoztuk a Holnemvolt Parkot, de a területen maradt nosztalgiajátékok korszerűsítése még hátravan. Létrehozunk egy meseparkot és a Pannon Parkot, benne a Biodommal. Ennek az a lényege, hogy visszamegyünk legalább tízmillió évet a miocén korba, a földtörténeti újkorba. Ez nagyon érdekes kor, bemutatjuk az akkor élt állatokat. Például a ló is akkor jelent meg.

Most Falus Ferencen poénkodik?

Nem akarok a lovakkal poénkodni. A példa kedvéért mondtam, ilyen az elefánt és a szarvas is. Ez ténykérdés.

Ha nem is tízmillió éves, de meglehetősen régi a 3-as metró infrastruktúrája és a szerelvényei. Ezeket milyen hitelből, milyen tenderen tervezik felújítani, és mik a határidők?

Nem csak uniós forrásban, bankhitelben is gondolkodunk. De valamit tisztázzunk: amikor ide kerültem, volt a városnak nagyságrendileg 180 milliárdos adóssága, a BKV-nak további 73 milliárdnyi, valamint a közlekedési cégnél egy mintegy 800 milliárdos beruházási igény, amit sokan belső adósságnak hívnak. Ebből a 180 milliárdos adósságot a kormány átvállalta. Ezek után aránytalannak érzem a tiltakozást, hogy 60 milliárd hitelt felvennénk a metrószerelvények felújítására. Korábban egyébként a 180 milliárdos adósságra azt mondták, hogy az nem baj, mert fejlesztésre ment. Ha akkor nem volt bűn a 180 milliárdnyi hitel, miért baj most az egyharmada?

A 60 még talán nem is lenne baj, de mennyi lesz a hitelszámla vége, ha hozzáadjuk a metró infrastruktúra-fejlesztésének 100 milliárdját, az elektronikus jegyrendszert, a kisföldalatti járműcseréjét, és a többi terv költségét, hiszen saját, szabad forrása nincs a fővárosnak. Vagy van?

Persze, mindent hozzá lehet adni. Minden projektnek van részletesen költségbecslése, nem tízsoros előterjesztéseket készítünk, mint a korábbiak. Az ütemezéseknél a műszaki előkészítettséget és a források biztosítását kell figyelembe venni. Kétségtelen, hogy a források rendelkezésre állásánál van egy bizonytalanság. Az ország uniós forrásai is valamelyest szűkültek, a főváros és a vidék közt megy is a harc az uniós pénzekért. Most a városnak jelentős a hitelképessége, hiszen nincs adósságállománya. Az sem egészen igaz, hogy a hitelt nincs miből törleszteni, mert vannak területeink, barnamezős területeink is, amelyek értéke a kármentesítés után akár nagyságrenddel is növekedhet.

Tarlós István szerint a főváros a vidékkel harcol az uniós fejlesztési forrásokért Forrás: Bielik István - Origo

Várható, hogy Orbán Viktor, csakúgy, mint négy éve, személyesen is beszáll a kampányába?

A miniszterelnök úr rám bízta, hogy beszáll-e, vagy sem.

Oda tud tehát szólni, hogy lesz a jövő héten egy nagy rendezvényünk, kérlek, gyere el, és a jelenléteddel is támogass?

Ügyes a kérdés, remélem, ilyen ügyes lesz a válasz is. A kampány alakulását nyilván befolyásolják majd a következő hetekben a politikai történések, a közvélemény-kutatási adatok és mindkettőnk időbeosztása.

Most kitérő választ ad?

Ha jól értem, abban a helyzetben vagyok, hogy kezdeményezhetek ilyesfajta segítséget, de nem szeretném azt a látszatot kelteni, mintha nekem elég volna egy megrendelést benyújtani, a miniszterelnök pedig vigyázzba áll. Abban biztos vagyok, hogy ha igényelem, számíthatok a segítségére.

(Az interjú második részében, amelyet szombaton délelőtt olvashatnak, szó lesz még a 3-as metróról, a BKV esetleges államosításáról és a közgyűlés feletti főpolgármesteri vétójogról is.)