Várkertbazár politikusokkal és kockakővel

Várkert Bazár átadás
Vágólapra másolva!
Befejeződött a Várkertbazár rekonstrukciója, az új hajókikötő és a villamosmegállók már üzemelnek, a Lánchíd utcát pedig két hét múlva vehetik birtokba az autósok és a 86-os busz.
Vágólapra másolva!

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, aki kormánybiztosként felügyelte a beruházást, sajtótájékoztatóján felidézte, hogy április 2-án, Ybl Miklós születésének 200. évfordulóján adták át a Várkertbazár fejlesztésének első ütemét. Augusztus végére elkészültek az új épületrészek, a liftek és a mozgólépcsők mellett a királyi kertek rekonstrukciója, a mélygarázs és a rendezvényterem is.

Elkészült végre Forrás: Polyák Attila - Origo

A beruházás két üteme, a műemléki rekonstrukció és a közlekedés-fejlesztés, valamint az új épületrészek felépítése több mint 11 milliárd forintba került, az összeget európai uniós és állami forrásokból adták.

Felújítják a karmelita kolostort

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy nemsokára megindul a budai Várban található karmelita kolostor felújítása, amely jelenleg minisztériumi háttérintézményeinek ad otthont. A kolostorral egybeépült épületrészben jelenleg a Nemzeti Táncszínház működik, amely egy év múlva már a Millenáris park egy szintén megújuló terében kap új helyet, addig ideiglenesen a Várbazár előadóterét fogja hasznosítani.

Forrás: Polyák Attila - Origo

L. Simon László hangsúlyozta, hogy a Lánchíd utcában a felújítással egy új „rendezvénytér” is létrejött, amelynek célja, hogy a Budavári Palota felújításának idejére és utána is képes legyen a palota belső tereinek és udvarainak kiváltására, amely kulturális és gasztronómiai élményeket nyújthat a közönségnek a forgalom hétvégi kizárásával.

Az utca csaknem 5000 folyóméter járdaszegélyt, 7000 négyzetméter bazalt kockakőburkolatot, korszerű közműveket és közvilágítást, új villamosmegállókat és zöldterületeket kapott.

Élhetőbb város

Tarlós István főpolgármester úgy vélte: építészeti, városépítési szempontból a kiegyezés után élte virágkorát a főváros. Később viszont nagyon kevés történt. 2010 óta nagyobb szerepet kapnak a közösségi terek, a gyalogos utcák, a belváros mellett a külső kerületek is fejlődnek – tette hozzá, megjegyezve: Budapest fejlesztési koncepciója ma már „nem mesekönyv”, hanem komoly műszaki gondolkodás terméke.

Tarlós István szerint élhetőbb és szerethetőbb lesz a város Forrás: Polyák Attila - Origo

A főpolgármester kitért arra: a vári gépkocsiforgalom csökkentése továbbra is cél, emellett folyamatban van 21 környezetbarát, elektromos autóbusz beszerzése is a vári forgalomra.

Forrás: Polyák Attila - Origo

Eddig elcsúfította Budát

Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), az I. kerület polgármestere egy sebhelyhez hasonlította a Várkert Bazárt, ami eddig elcsúfította Budát. Kifejtette, hogy a beruházás nem ér véget, hátra van az Lánchíd utca és a Clark Ádám tér összekapcsolása, a Döbrentei és a Szarvas tér befejezése.

Boross Péter, Németh Lászlóné és Tarlós István Forrás: Polyák Attila - Origo

Színes programok a hétvégén

A hétvégén színes, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, gyermekprogrammal, valamint hat kiállítással várja az érdeklődőket a Várkertbazár. Az északi palotában Kárpáti Tamás gyűjteménye a Világörökség - magyar örökség: Hungarikonok kiállítás több mint száz hírességhez kötődő relikviát mutat be kortárs művészeti alkotásokba ágyazva, az Ybl-bicentenárium alkalmából meghirdetett rajz- és fotópályázat alkotásait bemutató tárlatot pedig a várat egykor megtámasztó boltívek között láthatja a közönség. Ezek mellett a déli palotákban áprilisban megnyílt három kiállítás is látogatható lesz.

Várkertbazár-átadás, megrongálódott térkő Forrás: Polyák Attila - Origo

A hegybe vájt multifunkciós terem nagyobbik részében a Nemzeti Táncszínház négy ingyenes előadása várja az érdeklődőket augusztus 30-án és 31-én, míg a terem másik részében egy hatalmas Budapest-makett lesz körbejárható.

A kiállítások a hétvégén ingyenesen tekinthetők meg, ahogy augusztus 29. és 31. között valamennyi programon való részvétel is díjtalan.