Kitiltották a jobbikos Kovács Bélát Ukrajnából

Kovács Béla jobbik
Kovács Béla, a Jobbik Magyarországért Mozgalom európai parlamenti képviselője, az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának a tagja (b) és Alekszandr Zsukov, az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma első elnökhelyettese beszélget az Oroszország Gáza 2012 című nemzetközi fórumon Moszkvában 2012. november 20-án.
Vágólapra másolva!
Kijev szankciókat akar bevezetni az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen.
Vágólapra másolva!

A szakértők többsége, így Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP) képviselő is már beutazási tilalom alatt áll az országban - jelentette pénteken az APA osztrák hírügynökség.

A büntetőintézkedések mintegy 20 európai uniós állampolgárt érinthetnek. Az értesülés szerint beutazási tilalommal sújtották Kovács Béla mellett Fabrizio Bertotot, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország (Forza Italia) jobboldali párt politikusát, volt EP-képviselőt, Frank Creyelmant, a szélsőjobboldali Vlaams Belang belga párt tagját, valamint Hikmat Al-Sabty német politikust, a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi gyűlés baloldali képviselőjét.

Az osztrák hírügynökség az ukrán titkosszolgálat (SZBU) augusztus 21-ei levelére hivatkozik, amely szerint a felsorolt politikusok a következő 3 évben nem utazhatnak be Ukrajnába. A megfigyelők kedvező értékelést adtak a Kijev által vitatott márciusi népszavazás lebonyolításáról.

Kovács Béla, a Jobbik Magyarországért Mozgalom EP-képviselője. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Az APA megjegyezte, hogy a Krím félszigeten március 16-án tartott népszavazáson szintén megfigyelőként közreműködő három osztrák politikus - a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó Johannes Hübner és Johann Gudenus, valamint a reformkonzervatív REKOS-os Ewald Stadler - egyelőre nem szerepel a beutazási tilalommal sújtottak névsorában, ugyanakkor Kijevben dolgoznak a lista bővítésén.

Az ukrán parlament nemrég fogadott el egy olyan törvényt, amely Kijev számára lehetővé teszi, hogy különféle szankciókkal sújtsa az ország nemzetbiztonságát, szuverenitását vagy területi integritását veszélyeztető államokat, csoportokat és személyeket. A vitatott március 16-ai vitatott krími referendumon a szervezők adatai szerint a szavazók 96 százaléka támogatta a félsziget elszakadását Ukrajnától. Kijev nem ismerte el jogszerűnek a népszavazást.

Kovács Béla megdöbbent

Sem szóbeli, sem írásbeli értesítést nem kapott arról, hogy három évre kitiltották volna Ukrajnából - mondta Kovács Béla, a Jobbik európai parlamenti képviselője pénteken az MTI-nek. Az APA osztrák hírügynökség pénteken azt írta: Kijev szankciókat akar bevezetni az eredetileg Ukrajnához tartozó Krím félsziget függetlenségéről és Oroszországhoz csatolásáról szóló márciusi népszavazás nemzetközi megfigyelői ellen, akiknek egy része, köztük Kovács Béla már beutazási tilalom alatt áll az országban.

Kovács Béla, Jobbik. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A büntetőintézkedések az Európai Unió (EU) mintegy húsz állampolgárát érinthetik, néhányuk neve pedig már fel is került a feketelistára. Az ukrán titkosszolgálat (SBU) augusztus 21-ei levele szerint a felsorolt politikusok a következő három évben nem utazhatnak be Ukrajnába - írta az APA.

Kovács Béla a hírre reagálva azt mondta: megdöbbent, mert a krími választási megfigyelői munkát politikamentesnek tartja. Szavai szerint, ahogy korábban más országokban, most is

Úgy értékelt: durva és megfontolatlan lépés, ha a kitiltás más EP-képviselőt is érint. A Krímben néppárti, szocialista és független képviselők is voltak - emelte ki.

Kovács Béla szerint legalább egy értesítés megillette volna, azután, amilyen munkát végzett négy éven át a kárpátaljai irodájában. Kitért arra is, hogy az iroda két hete már nem működik. Megjegyezte: a közeljövőben nem szándékozott Kárpátaljára utazni, azt ugyanakkor sajnálja, hogy nem tudja az ottani magyarságot érintő munkáját folytatni.