Eltüntettette az Origo az iskolai horrorvideót

ötödikes informatika tankönyvről és a CD
Vágólapra másolva!
Brutális rajzfilm látható az Apáczai Kiadó egyik tankönyvének CD-mellékletén: "A méhek a barátaink" című Paint-animációban egy pálcikafigura baltával veri szét egy kislány fejét, majd utána a méhek kiszúrják a baltás ámokfutó szemét - hívta fel a figyelmünket egy felháborodott olvasó. Az Origo ezt szóvá tette a minisztériumnál, kérdéseink hatására a kiadó új illusztrációs lemezt küld minden iskolába, ahol rendeltek a tankönyvből.
Vágólapra másolva!

Brutális animációt találtunk 11 éves húgom informatika-tankönyvének CD-mellékletén, miközben az új könyveit böngésztük - írta az Origónak Zsófi. "... Elég vadul pislogtunk, amikor észrevettük, a Paint rajzolóprogramhoz egy olyan "tanító jellegű" videót társítottak, amiben egy rajzolt pálcikafigura szétveri egy kislány fejét egy baltával. Majd utána kifolyik az ő szeme is, mert kiszúrja egy méhecske."

Az animáció a YouTube-on is elérhető: a felvételt - körülbelül egy perc után kezdődik rajta a baltás ámokfutás - hat évvel ezelőtt töltötte fel a stevemartin666 nicknevű felhasználó, és azóta közel hétszázan nézték meg.

Kikerülni sem lehet?

A levélíró amiatt is felháborodott, hogy "a poénnak is rettentően gyenge" animáció egy olyan tankönyvhöz tartozik, amit elkerülni sem lehet - hiszen a tankönyvpiac államilag szabályozott, minden iskolának ugyanazokat a kiadványokat kell használnia.

Fülöp Péter ötödik osztályosoknak írt informatika-tankönyve a CD-melléklettel. Forrás: Origo

Ilyen a való világ

A CD-t az (állami tulajdonú) Apáczai Kiadó forgalmazza, a lemez Fülöp Péter az "Információtól a műveltségig" című, ötödik osztályosoknak szánt tankönyvéhez tartozik. Telefonon elértük a szerzőt, aki nem értette, hogyan válthat ki ilyen felháborodást a Paint-animáció. "A rajzfilmet egy 11 éves, hátrányos helyzetű kisfiú készítette még nyolc évvel ezelőtt, Logomotion programmal, és szakmai szempontból teljesen megfelelő animációról van szó.

a kisfiú pedig teljesen magától, saját ötlet alapján készítette a filmet" – mondta a tankönyv szerzője, aki több más kötetet is írt.

Ez a harmadik kiadás

Fülöp Péter hangsúlyozta, az Információtól a műveltségig már a 3. kiadását éli meg a CD-melléklettel együtt. Első publikálásakor három szakmai lektor is ellenőrizte mind a tankönyv, mind a CD tartalmát – e nélkül a nyomdába sem mehetett volna az anyag. "Csak pozitív visszajelzést kaptam a kötet és a lemez elbírálóitól, és későbbi felhasználóitól is, ezért megdöbbentő számomra a mostani felháborodott reakció" - fogalmazott a tankönyv írója.

Megkérdeztük az Apáczai Kiadót is, hogyan mehetett át a lektori szűrőkön ez a tartalom, tervezik-e a CD-mellékletek visszahívását. Ők az Emmi sajtófőosztályához irányítottak minket, mondván, a kiadó 100 százalékban állami tulajdonba került, ezért a válaszadás joga is a minisztériumé.

Kicserélik a lemezt

A minisztérium sajtóosztálya érdeklődésünkre közölte, a CD tartalmát nem vizsgálták a tankönyvi engedélyezési eljárás során, az Apáczai Kiadó pedig intézkedik, hogy minden olyan iskola kapjon új, módosított CD-mellékletet, ahol korábban rendeltek Fülöp Péter tankönyvéből.

Zsófi örül

"Szuper, hogy ezt meg lehetett oldani - mondta olvasónk, Zsófi, miután az Origo értesítette a lemezek várható cseréjéről -, úgy tűnik, tényleg érdemes a médiához fordulni, ha az ember jogorvoslatot vár. Legalább ez a borzalom eltűnik a gyerekek szeme elől, és ez is nagy eredmény."