Vágólapra másolva!
Nyilvántartásba vette Tarlós Istvánt, a Fidesz-KDNP és Staudt Gábort, a Jobbik főpolgármester-jelöltjét a Fővárosi Választási Bizottság hétfő késő délutáni ülésén; a kormánypártok jelöltje az első, a Jobbiké pedig a második, akit a testület nyilvántartásba vett.
Vágólapra másolva!

A főpolgármesteri tisztségre pályázók közül a Tarlós Istvánt támogató aláírásokat elsőként adták le pénteken, Tarlós István kampánystábja a szükséges 5 ezer ajánlás helyett összesen 13 600-at adott le.

1900 ív

Az FVI munkatársai ellenőrizték az 1900 ajánlóíveken leadott ajánlásokat, és 769 ív ellenőrzése után megállapították, hogy a jelölt több érvényes ajánlást gyűjtött be, mint a megkívánt ötezer. A mostani választáson már nem kell minden leadott ajánlást ellenőriznie a választási irodáknak, elegendő annyit, ami után biztonsággal állítható, hogy a jelölt összegyűjtötte a szükséges számú ajánlást.

1323 ív

Staudt Gábor másodikként adta le ajánlásait pénteken. A jelölt a szükséges 5 ezer ajánlás helyett összesen csaknem hétezer ajánlást adott le 1323 ajánlóíven. Az FVI munkatársai 795 ajánlóív ellenőrzése után megállapították, hogy a Jobbik jelöltje több érvényes ajánlást gyűjtött be, mint a megkívánt ötezer.

5000 ajánlás kell

A főpolgármester-választáson a főváros egyetlen választókerületnek számít. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény nyári módosítása szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit legalább 5 ezer fővárosi választópolgár ajánlott jelöltnek.

13 jelölt lehet

A Fővárosi Választási Iroda tájékoztatása szerint 13-an igényeltek ajánlásgyűjtő ívet a főpolgármester-jelöltséghez, ebből hétfő délutánig ketten - Tarlós István és Staudt Gábor - adta le az összegyűjtött ajánlásokat. A Fővárosi Választási Bizottság az ajánlások ellenőrzése után hétfői ülésén mindkét jelöltet nyilvántartásba vette. A főpolgármester-jelöltek, polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek bejelentési határideje szeptember 8-án, 16 órakor jár le.