Vágólapra másolva!
Egy homályos utalás miatt veszélyben érzi Tarlós István főpolgármester az általa, győzelme esetén a következő önkormányzati ciklusra tervezett budapesti nagyberuházások uniós támogatását, ezért hevesen támadta a Miniszterelnökséget vezető minisztert. Lázár János válasza sem sokat késett: megint Brüsszelbe küldte lobbizni Tarlóst.
Vágólapra másolva!

Nem mond le a budapesti nagyberuházásokról, sem a Margitsziget, sem az állatkert, sem a Lánchíd fejlesztéséről - kelt Tarlós István főpolgármester az Origonak adott interjújában is részletezett kampányígéretei védelmére keddi Facebook-bejegyzésében.

Veszélyt érez Tarlós István

A főpolgármester veszélyben érzi a választási győzelme esetén általa megvalósítani tervezett budapesti nagyberuházások pénzügyi fedezetét. Pedig maga sem biztos benne, hogy nem akar a kormány uniós forrást biztosítani ezekre a projektekre. „Nem tudom, Lázár Jánostól mit lehetett konkrétan hallani. Ami elhangzott állítólag tőle, személy szerint nem hallottam."

Tarlós István több kampányígéretéhez is számol uniós támogatással. Forrás: Bielik István - Origo

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodásról nyilatkozott az MTI-nek. Részletezte, hogy több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg az Európai Bizottság a magyar kormánnyal, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban.

Nem mondta, csak utalt rá

A Tarlós által említett beruházásokat az MTI híradása szerint Lázár szóba sem hozta, ám valóban utalt arra, hogy a források elosztásánál a vidéket részesítenék előnyben. Úgy fogalmazott, hogy a vidéki életformát, a vidéken élő emberek boldogulását és a fiatalok helyben maradását segítő gazdasági eszközök kiemelt figyelmet kapnak, az agrárium pedig nagy nyertese a büdzsének.

Lázár János fővárosi beruházásokról nem, de a vidék támogatásáról beszélt. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Tarlós István pedig éppen a vidék fővárossal való szembeállítására érzékeny. Erről beszélt az Origonak is, mondván: „Az ország uniós forrásai is valamelyest szűkültek, a főváros és a vidék közt megy is a harc az uniós pénzekért." A Facebookon Lázárra utalva megjegyezte: „Egyébként is, János a keresztneve, nem pedig a Mindenható!"

A főpolgármester bizakodó

Mindezek ellenére azért bejegyzése alapján a főpolgármester még bizakodó, hiszen megjegyzete: „Nyilván meg fognak születni bizonyos végleges döntések az uniós források, a fejlesztési pénzek vidék és főváros közti megosztásáról. Úgy gondolom, hogy ebben az alkudozásban - különös tekintettel arra, hogy mégis egy politikai közösséghez tartozunk - olyan nagyon rossz esélyekkel nem indulok, és nem indul a főváros."

Lázár: nem ismerik Brüsszelben Tarlóst

Nem sokat kellett várni Lázár János válaszára sem. A miniszter Csepreghy Nándor helyettes államtitkárral üzent, aki az Origonak elküldte, mit reagált Lázár János a főpolgármester Facebook-bejegyzésére: "a magyar kormány minden budapesti fejlesztést támogat, amelyet Brüsszel jóváhagy".

Úgy folytatta: "Valószínű, hogy Brüsszel azért nem támogat bizonyos projekteket, mert nem ismeri Tarlós Istvánt. Továbbra is javaslom, hogy a főpolgármester úr többet küzdjön Brüsszelben Budapestért. Az állatkerti fejlesztések ügyét személyesen is fogom támogatni, már csak Tarlós István barátom miatt is."