Tüntet Sebestyén Balázsék ellen a KDNP is

nemi erőszak megerőszakolás
Vágólapra másolva!
Gyomorforgatónak, már-már orvosi esetnek tartja a KDNP, ahogy a Class FM reggeli műsorában Sebestyén Balázsék a gólyatáborban megerőszakolt lány esetén poénkodtak. A rádió bocsánatot kért műsorvezetői miatt, civilek tüntetést szerveztek, az LMP pedig törvényjavaslattal készül.
Vágólapra másolva!

Minden erejével támogatja a budapesti KDNP azt civil tüntetést, amelyet vasárnapra szerveztek a Class FM rádió Üllői úti székháza elé. Elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a kereskedelmi adó Morning Show című mű sorában, a gólyatáborban történt minapi nemi erőszak kapcsán viccelődtek.

KDNP: ez gyomorforgató

A párt gyomorforgatónak tartják a "produkciót", amely szerintük olyan mértékű szellemi éretlenségre utal, amely már-már orvosi esetnek minősíthető. Bírálták azt is, ahogy a kritikák hatására a műsorvezetők reagáltak: a KDNP szerint kioktatóan, nyeglén és fennhéjázó stílusban.

A KDNP budapesti szervezete egyébként arra kérte a rádió vezetőit, hogy a műsorvezetők egyhavi bérét utalják át a megerőszakolt lány családjának, de azt is támogatnák, ha egyszerűen csak elbocsátanák a három rádióst.

Törvényen dolgozik az LMP

"Vállaljuk, hogy az Országgyűlés elé terjesztjük a nőszervezetek által javasolt törvényjavaslatot és ebben a szellemben veszünk részt a tüntetésen" - írta Facebook-bejegyzésében az LMP-s Szél Bernadett. Közlése szerint a civilek azt javasolják, hogy a nemzeti, vallási, etnikai és nyelvi kisebbségek és egyéb csoportok védelmén túl kifejezetten és egyértelműen térjen ki a törvény a nők védelmére.

Szél Bernadett megígérte, hogy az LMP törvényjavaslattal reagál az esetre Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Így különösen a szexizmus tilalmára, és nemtől, kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak védelmére is - írta az LMP-s politikus, aki megígérte, hogy a jogszabály-módosítást elkészítik és benyújtják. Szél Bernadettt megígérte, hogy kiállnak minden olyan kezdeményezés mellett, ami a nőkkel szembeni megalázó bánásmód elutasítására, megfékezésére irányul.

Vasárnap lesz a tüntetés

A vasárnap délután három órakor kezdődő tüntetést a Nőkért Egyesület és a hozzá csatlakozott mintegy tucatnyi civil szervezet rendezi, hogy együtt tiltakozzanak a nemi erőszak bagatellizálása ellen - számolt be a Népszabadság. A demonstráció szervezői szerint a nemi erőszak mint téma nem való humoros műsorba.

Márpedig a rádióműsorban Sebestyén Balázs és műsorvezető-társai - Vadon János és Rákóczi Ferenc - "káreseménynek" nevezték a nemi erőszakot, és azon élcelődtek, hogy "a gólyatábor egy össznépi szexuális aktus", hiszen köztudott, hogy a program "közös vacsora, tábortűz, tánc, megerőszakolás".

Olajat öntöttek a tűzre

Csak olaj volt a tűzre, hogy a felháborodott reakciókra a a Morning Show közleményében úgy reagált: a megerőszakolás nemhogy nem volt poén tárgya, hanem még a szervezők felelősségét is felvetették. Szó esett még a közleményben a szavaikat kiforgató "rosszindulatú firkászokról" is.

A nemi erőszakon viccelődni elfogadhatatlan a KDNP szerint Forrás: Thinkstock

A Nőkért Egyesület panasszal is élt a műsorszám miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál is. Különösen azért - emlékeztettek - , mert hasonló esetre már volt példa. A műsor egy 2012. decemberi adásban azon viccelődtek, hogy hogyan kell az első randin megerőszakolni egy lányt a kispolskiban.

Az ELTE-t is felháborította

Arról csütörtök délelőtt a témában tartott sajtótájékoztatón számoltak be az ELTE vezetői, hogy a Class FM levélben kért elnézést az egyetemtől, a három műsorvezető érzéketlen viselkedése miatt. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója elmondta: az egyetemet is felháborították az elhangzottak.

Az ELTE rektora, Mezey Barna arról is beszélt, hogy felfüggesztették az ELTE azon hallgatói önkormányzatnak működését, amelynek gólyatáborában megerőszakolták az elsőéves lányt. Fegyelmi vizsgálatok sora indult, végső esetben akár ki is rúghatják a felelősöket.