Négy év börtönt kapott a miskolci paneltűz okozója

égő műanyag, paneltűz, illusztráció
Tűzoltók dolgoznak a főváros XV. kerületében, ahol kigyulladt egy lakás egy tízemeletes panelház nyolcadik emeletén 2012. december 10-én
Vágólapra másolva!
Négy év börtönbüntetést kapott az a nő, akinek az Avas lakótelepei hatodik emeleti lakásában keletkezett tűz miatt felső szomszédai - egy 43 anya és két gyermeke - meghaltak 2009-ben.
Vágólapra másolva!

Közveszélyokozás vétségében és segítségnyújtás elmulasztásában mondta ki bűnösnek szerdán a bíróság azt a nőt, akinek lakásában öt évvel ezelőtt, 2009. augusztus 15-én felcsapó lángok három ember halálát okozták. A Miskolci Járásbíróság nem jogerős ítéletében halmazati büntetésként négy év börtönbüntetést szabott ki.

Három halálos áldozat: bentrekedtek

A miskolci Avas városrész egyik panelházának hatodik emeleti lakásában keletkezett tűz három ember halálát okozta: egy 43 éves nő, 16 éves lánya és 13 éves fia hetedik emeleti lakásukban rekedtek. Több embert a tűzoltók mentettek ki az égő házból, de a három lakó életét már nem tudták megmenteni.

Tűzoltók dolgoznak egy panellakás oltásán - a kép nem a miskolci tűzesetről készült Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A miskolci tűzoltóság által készített vizsgálat nem tudta megállapítani a tűz pontos keletkezési okát, csak a terjedését tudta rekonstruálni.

A szigetelést végzőket nem ítélték el

A tűzoltók vizsgálati jelentése többek között felvetette azt is, hogy a tűz terjedésében közre játszhatott, hogy az épületet nem megfelelő technikával szigetelték, bár a ház felújítását végzők felelősségét egyértelműen nem állapították meg. Az elítélt nőn kívül még három férfi ült a vádlottak padján, ők az épület hőszigetelési munkálatainak kivitelezésén dolgoztak 2007-ben.

Ellenük három rendbeli, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés volt a vád, amelyet a járásbíróság nem talált kellőképpen alátámasztottnak, ezért a kivitelező alvállalkozót, az építésvezetőt és a művezetőt felmentette a vád alól.

Súlyos hiányosságok derültek ki

A hiányos helyszíni szemle, a hibás jegyzőkönyvek és a buzgó takarítók miatt nem lehet megállapítani a paneltűz keletkezésének okát - állította az Origo birtokába került, 2010-es, másodfokú tűzvizsgálati jelentés.

A dokumentum szerint a miskolci tűzoltók rosszul vagy egyáltalán nem rögzítettek nyomokat. A jelentés szerint ugyanis a helyszíni szemle során "nem az elvárható gondossággal" jártak el. A hatodik emeleti lakásban például - ahol a tűz keletkezett - a lakó saját bevallása szerint a tűz estéjén vasalt, a vasaló maradványait azonban a helyszíni szemle jegyzőkönyve nem említette.

A tűzvizsgálat során elkövetett szabálytalanságok miatt indított fegyelmi eljárás alapján a miskolci közgyűlés 2010 tavaszán megrovásban részesítette a város tűzoltóparancsnokát.