Lehet, hogy mégsem készpénzt kapnak a devizahitelesek

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője az Echo TV csütörtöki műsorában azt is elmondta, hogy az elszámolás az autóhitelekre, forintban felvett hitelekre is vonatkozik, és a frakció várhatóan azt támogatja, hogy a visszajáró összeggel a tartozásokat csökkentsék.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal arra számít, hogy legkésőbb februárban lezajlik a bankok elszámoltatása az egyoldalú szerződésmódosítások ügyében, ezeket az MNB szigorúan ellenőrzi majd.

Rogán Antal a Napi aktuális című műsorban úgy vélte, hogy az összes, az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó pert az államot képviselő ügyvédek nyerik meg, és megjegyezte, hogy azokban a perekben, amelyeknél a bankok részlegesen nyertek, az állam ügyvédei fellebbezni fognak.

Kár a gőzért

Annak, hogy a hitelintézetek nemzetközi jogi fórumokhoz forduljanak, Rogán Antal szerint nincs értelme, mert a Kúria előzetesen kikérte az Európai Unió Bíróságának véleményét. Az elszámolás menetéről a kormány javaslatát követően a frakció dönt szeptemberben. Lesz egy kihelyezett frakcióülés jövő héten Tapolcán, ott döntenek a kormány által benyújtandó törvényjavaslatról, ami az után kerül a parlament elé. Ekkor kap felhatalmazást az MNB-n belül működő pénzügyi felügyelet is az elszámolások ellenőrzésére.

Az a bank, amely nem megfelelően számol el az ügyfeleivel, nagyon komoly büntetésre számíthat – mondta Rogán Antal. "Nem fogja neki megérni" – jegyezte meg.

Átlagosan 800 ezer

Megismételte: egy átlagos devizahitelnél több mint 800 ezer forint jár vissza az egyoldalú szerződésmódosítások kapcsán, és valószínűnek tartotta, hogy

Megjegyezte, hogy utána azt is rendezni kell, hogy milyen banki hitel marad ott az ügyfélnél, tehát annak például milyen a kamata. Véleménye szerint az eredeti kamatszinthez kell visszatérni, a csökkentett kamat- és tőketartozás pedig a negyedével is csökkentheti a törlesztőrészletet – ismételte meg korábbi példáját.

Mindennel elszámolnak

Ez minden hitelre vonatkozik: a magánszemély által felvett fogyasztási hitelre, szabad felhasználású hitelre, lakásra felvett jelzáloghitelre, autóhitelre, bármi másra, és lehet deviza- vagy forintalapú. "Mindegyik szerződéssel és azon belül

" – mondta. Szerinte a forintosításról akkor kell dönteni, amikor lezárul a bankok elszámoltatása, várhatóan a következő év elején.