Schmidt Mária: Az őszi választások után megsemmisül az ellenzék

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára (b), Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője (b2), Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (k) és Hubertus Knabe újságíró (j2) a magyar-osztrák határnyitás 25. évfordulója alkalmából rendezett pódiumbeszélgetés előtt a Magyar Állami Operaházban
Vágólapra másolva!
Schmidt Mária történész, a Terror Háza főigazgatója szerint ez azért fog bekövetkezni, mert gyakorlatilag mindenben kiszolgálták a nyugati politikusokat, az országot totális kifosztott állapotban hagyták. A Magyar Állami Operaházban a magyar-osztrák határnyitás 25. évfordulója alkalmából tartottak pódiumbeszélgetést.
Vágólapra másolva!

Schmidt Mária szerint 1956-ban a magyar nemzet megmutatta, hogy a szabadságot mindennél fontosabban tartja, és az 1989-es év is erről szólt az egész régióban. Azok az emberek, akik a második világháború után szovjet típusú kommunista államokba kényszerültek, 1989-ben a saját kezükbe vették a sorsuk alakítását. Kiálltak azért, mert szabadságot és nemzeti függetlenséget akartak - mondta.

A szabdság nem jár boldogsággal

Schmidt Mária kijelentette: szerinte "ez egy fantasztikus sikertörténet", amely 25 évvel ezelőtt kezdődött. Visszanyertük a szabadságunkat, a nemzeti függetlenségünket, legyőztük a kommunizmust, a szovjet megszállók elmentek. Minden, amit akartunk, megvalósult - mondta. Schmidt Mária szerint a probléma, amivel ma szembesülünk, abból fakad, hogy amíg a világtól elzártan éltek az emberek, nagyon sok illúzió alakult ki bennük. "Azt gondoltuk, hogy a szabadság az egyben boldogságot is jelent, de ez nem így van" - fogalmazott majd úgy folytatta: "a szabadság az felelősség, döntés, (...) azt jelenti, hogy a saját sorsunkért felelősek vagyunk."

Ezt a felelősséget meg kell tanulni, ezzel élni kell tudni - mondta. Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője szerint is Magyarország és a régió nagyon sok mindent ért el az elmúlt 25 évben. Egyetértve Schmidt Máriával arról beszélt, hogy a szabadsággal kapcsolatban sokszor illúziókat táplálunk, és a szabadság megélésért küzdeni kell. Kijelentette: neki 1956 tulajdonképpen a szabadság maga. A szabadság fogalma elválaszthatatlan Magyarországtól.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára (b), Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi irodájának vezetője (b2), Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója (k) és Hubertus Knabe újságíró (j2) a magyar-osztrák határnyitás 25. évfordulója alkalmából rendezett pódiumbeszélgetés előtt a Magyar Állami Operaházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Pusztítás a fejekben

Hans Kaiser szólt arról is, hogy a jelenleg nem lehetünk elégedettek a "fejleményekkel", de gondolni kell arra, hogy még csak 25 év telt el a rendszerváltás óta. A kommunizmus nemcsak materiális szempontból, hanem a fejekben is pusztítást végzett - mondta. Hans Kaiser Orbán Viktor miniszter szavait idézve kijelentette Európában a viták során több tisztelettel kellene tanúsítani egymás iránt.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, a polgári hagyományokat a legvadabb kommunista diktatúra sem tudta szétverni. Ezeknek a magyar zenei élet, a társaság egy nagyon fontos eleme volt - tette hozzá. Mint mondta, az NDK-val szemben Magyarországon, ha csírájában is, de megmaradtak polgári elemek. A két rendszer között nagy különbségek voltak. 1956-nak döntő jelentősége van, a magyar kommunistáknak jobban működött az életösztönük, mert "felmérték, hogy sokkal jobb leprivatizálni az állami vagyont és bizonyos szabadságokat biztosítani az embereknek, mint lógni vagy börtönbe kerülni" - fogalmazott Prőhle Gergely.

A haladás gyengeségét látni manapság

Hubertus Knabe, a kelet-német titkosszolgálat kutatója arról beszélt, hogy a magyar kommunisták különösen okosak, ravaszak voltak a 25 évvel ezelőtti határnyitással, a "falat" eladták, amikor még lehetett érte kapni valamit érte. A magyar kommunisták ki tudtak alkudni valamit. Hubertus Knabe szólt arról is, hogy szerinte más posztkommunista országok többet hoztak ki a lehetőségeikből, mint Magyarország. Magyarország előrébb tartott korábban, de ma már a "többiek" értek el többet - mondta. Szerinte a haladás gyengeségét látni ma Magyarországon. A gazdasági fejlődés viszont az alapja a szabadságnak - mondta.

Megvette a Nyugat a piacainkat

Schmidt Mária erre reagálva azt mondta, a Nyugat - mint 1945-ben és 1956-ban is -magára hagyta Magyarországot 1989-ben. A régió a Szovjetunió összeomlása után egy vesztes helyzetbe került. A Nyugat megvette a piacainkat, mert csak úgy tudtak megoldani az akkori gazdasági válságot - jelentette ki hozzátéve, hogy ezenkívül a magyarországi "jólét kölcsönből ment".

A választások után megsemmisül az ellenzék

Schmidt Mária szólt arról is, hogy szerinte az önkormányzati választásokkal drámai vereséget szenved az ellenzék, és "ez a megsemmisülésükhöz fog vezetni". Ennek az az oka, hogy gyakorlatilag mindenben kiszolgálták a nyugati politikusokat, az országot totális kifosztott állapotban hagyták - mondta.

Prőhle Gergely: példaként hozta fel, hogy NDK nem a saját gazdasági teljesítményének, hanem nyugati tartományoknak köszönheti mai állapotát. Szerinte nagyon nehezen megragadható német szempontból az, ami Magyarországon történik: "hogy lett a legvidámabb barakkból a legszomorúbb szupermarket?" Nagyjából ez a kérdés a német médiában - jegyezte meg.

Barátságtalan a német média

Mint mondta, a rendszerváltás időszakában olyan kompromisszumokat is megkötettek Magyarországon, amelyeket más országokban nem kellett, mert egyértelműbb volt a helyzet: "elmentek a rosszak és jöttek a jók". Prőhle Gergely kijelentette: azok a reformok, amelyek ma Magyarországon történnek - ami miatt a német média "barátságtalan" - azoknak a kompromisszumoknak a helyreállításai, amiket 1989-90 megkötöttek.