Csírájában fojtaná el Falus a fővárosi korrupciót

Falus Ferenc Budapest, 2014. szeptember 5.
címlapi 2:1
Budapest, 2014. szeptember 5. Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt-PM közös főpolgármester-jelöltje ismerteti főpolgármesteri programját a LOFFICE irodaház-hálózat fővárosi VI. kerület Paulay Ede utcai épületében 2014. szeptember 5-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Biztonság, innováció és számonkérhetőség – e három pillérre építette programját a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. A korrupciót csírájában elfojtani ígérő Falus Ferenc megfontolná a múzeumi negyed építésének leállítását. Tarlós István főpolgármester szerint azonban a program szakmaiatlan és betarthatatlan.
Vágólapra másolva!

Falus Ferenc más mellett tízezer új P+R parkolót, átlátható, kontrollált közbeszerzéseket, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa feltámasztását, a 4-es metró meghosszabbítását és ezerfős polgári segítő hálózat kiépítését is ígérte egyebek mellett programbemutatóján az Együtt–PM, az MSZP és a DK közös főpolgármester-jelöltje.

Biztonság, innováció, számonkérhetőség

Biztonság, innováció és számonkérhetőség, ez lesz a három alappillére Falus Ferenc – a Népszabadságban már kiszivárgott, de hivatalosan csak pénteken bemutatott – főpolgármester-jelölti programjának.

Jó, közös és tisztességes

Tarlós István még adós a választási programjának bemutatásával, ezzel szemben Falus Ferenc most bemutatott programjának erénye nem csak az, hogy létezik, hanem a problémák megoldását és új ötleteket is kínál. Így méltatta az elképzeléseket az MSZP, a DK és az Együtt–PM vezetői és néhány polgármesterjelölt előtt az Együtt–PM társelnöke.

Szigetvári Viktor jelezte: Tarlós István főpolgármester erejéből csak a kármentésre futja, illetve a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánossal folytatott „cicaharcra”. Azt mondta, 38 nappal az önkormányzati választás előtt a legnagyobb felelősség egy jó program összeállítása, a cél pedig minél több fideszes polgármester leváltása.

Metrók, hidak, parkolók

A biztonság témájához sorolta Falus Ferenc a közlekedésbiztonság kérdését, külön kiemelve a lassan életveszélyessé váló 3-as metrót, amelynek a mostani kormánypárti városvezetés által is tervezett felújítását felgyorsítaná. Ellentétben a jelenlegi tervekkel, nem felújítaná, hanem teljesen újakra cserélné a 3-as vonalon közlekedő metrókocsikat, mondván: utóbbi nem sokkal drágább az előbbinél.

Falus Ferenc programját ismerteti: fontos elem a közlekedésfejlesztés Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A baloldal jelöltje 5-ös metrót ugyan nem ígért, a 4-es vonal meghosszabbítását viszont mindkét irányba: a Keleti pályaudvartól a Bosnyák térig, az Etele tértől pedig a Budaörsi virágpiacig, mindkét végállomáson P+R parkolókkal.

A közlekedéshez való hozzáférést szociális kérdésnek is tartó főpolgármester-jelölt felvetette, hogy a csúcsidőszakokon kívül a tömegközlekedés használatára olcsóbb jegyárak mellett lenne lehetőség. Egységesítené a parkolási rendszert, felújítaná a Lánchidat és a Petőfi hidat, bevezetné a régóta tervezett elektronikus jegyrendszert, és a ciklus végéig, öt év alatt tízezer P+R parkolót építene.

Trolik, buszok, villamosok

A közlekedésnél maradva Falus Ferenc a járműbeszerzésekről azt mondta: befejezné az 1-3-as villamosok meghosszabbítását, a budai fonódó villamos beruházását és az új trolibuszok beszerzését. Folytatná a BKV autóbuszflottájának fiatalítását, lehetőleg környezetkímélő gázüzemű járművek beszerzésével.

Az autóbusz rendszámtábláján látható fekete plakett azt jelzi, hogy a környezetvédelmi kategória legutolsó helyén áll Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Falus Ferenc megoldást keresne a ferihegyi repülőtérre való kulturált kijutásra, a babakocsis közlekedés segítésére és a közintézmények többször elhalasztott akadálymentesítési programjának befejezésére. Szélvédett busz- és villamosmegállókat ígér, továbbá a fekvőrendőrök esetleges elbontásának vizsgálatát, egy új Duna-híd építését és tervszerű, kiszámítható útfelújítási programot.

Közbiztonság, segítő ezred

A baloldal főpolgármester-jelöltje szakítana a jelenlegi közbiztonsági szemlélettel, amit szerinte leginkább az jellemez, hogy „ami nem látszik, az nincs is”. Elítélte a hajléktalanok peremkerületekbe való kiszorítását, a fedél nélkül élők kriminalizálását, a tűcsereprogram leállítása pedig szerinte közbotrány. Változtatna a szerinte pénzbeszedőként működő közterület-felügyelet hozzáállásán is.

Választási győzelme esetén létrehozna egy 800–1000 fős „polgári segítő szolgálatot”, amely apróbb ügyes-bajos dolgok intézésében segítené az arra rászorulókat szerte a városban. Több rendőrjárőrt ígér a peremkerületekbe, és térfigyelő kamerákat is telepítene. A hajléktalantáborok helyett hajléktalanszállókat építene. Lépéseket tervez a családon belüli erőszak visszaszorítására is.

Lakhatás, zöldfelületek, Duna

Egységes szabályok alapján működő, a jelenleginél olcsóbb bérlakásrendszert építene ki a fővárosban Falus Ferenc, továbbá újraindítaná a lakásfelújítási pályázatokat, és feltámasztaná a díjhátralékosokat segítő korábbi rendszert, amelyet a jelenlegi városvezetés leépített. Úgy vélte, mindez segít megelőzni a lecsúszás határán lévőket attól, hogy hajléktalanná váljanak.

Növelné, de elsősorban megóvná a budapesti zöldfelületeket, köztük a Normafát, a Népligetet és a Városligetet. Az utóbbi helyszínre tervezett múzeumi negyed kapcsán jelezte: nem biztos abban, hogy erre kellene most elkölteni annyi pénzt, mint amennyibe a 4-es metró került, de ezt a kérdést társadalmi vitára bocsátaná.

Nem csak a Duna áradása miatt zárhatják le a jövőben a rakpartokat Forrás: Ostyáni János - Origo

A főpolgármester-jelölt megbecsülné Budapest jelképét, a Dunát, az alsó rakpartokat pedig elképzelhető, hogy a hétvégékre lezárnák, így ott lehetőség nyílna kutyasétáltatásra vagy arra, hogy az unokákat tanítsák biciklizni a nagyszülők.

Elég a „büntető” közmunkából

Választási győzelme esetén adókedvezményekkel és más beruházásösztönző intézkedésekkel pörgetné fel a gazdaságot Budapesten Falus Ferenc. Az ügyintézés egyszerűsítésével és az adminisztratív terhek csökkentésével kíván kiszámíthatóbb gazdasági környezet teremteni a vállalkozásoknak.

Aktív kampánnyal ösztönözné a befektetőket, továbbá képzéseket indítana, és szociális szövetkezeteket hozna létre annak érdekében, hogy a jelenlegi „büntető jellegű” közmunka helyett valódi munkalehetőséghez juthassanak az emberek. Pályázati lehetőségeket nyitna meg tehetséges fiatalok – köztük romák – számára.

Budapesti Fejlesztési Központ

A 19. század második felétől a háború utánig működött Budapesti Közmunkák Tanácsa mintájára egy, a fővárosi közmunkákat tervező, koordináló és felügyelő szervezetet ígér programjában Falus Ferenc, Budapesti Fejlesztési Központ néven.

Falus Ferenc feltámasztaná a Fővárosi Közmunkák Tanácsát is, de más néven Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Adókedvezménnyel csökkentené a kihasználatlan üzlethelyiségeket, az innovatív gondolatokat pedig az iskolai rendszerben is segítené kibontakozni, mert szerinte az önkormányzat felelőssége e téren nem szűnt meg azzal, hogy az iskolái állami fenntartásba kerültek. Az információhoz való hozzáférést a vízhez jutás fontosságához hasonlító Falus ingyenes internetet telepítene a város több pontjára.

Hívja az 1873-at a válaszért

Praktikus ötletnek tűnik a programban az univerzális, mindentudó budapesti telefonvonal üzembe állítása, külön érdekességként az 1873-as rövidített hívószámon, ami Pest Buda és Óbuda egyesítésének, Budapest létrejöttének dátuma. Ezen az állampolgárok minden őket érintő ügyben naprakész információhoz juthatnának az útfelújításoktól a lomtalanításig.

Számonkérhetőség, átláthatóság

„Nincs szabadság, ha nincs átláthatóság és számonkérhetőség” – vallja Falus Ferenc, aki ellenőrizhetővé tenné minden budapesti számára, hogy mi történik körülötte a városban. Létrehoznák az átláthatósági biztos posztját, továbbá egy egységes közbeszerzési honlapot, amelyen közzétennék az összes tendert, az ajánlatokat és a bírálatokat is.

Civil kontrollt, átláthatóságot és számonkérhetőséget ígér a baloldal főpolgármester-jelöltje Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Közpénzből kötött szerződés csak akkor válna hatályossá, miután a szerződést nyilvánosságra hozták. „Csírájában kell elfojtani a korrupciót, ha főpolgármester leszek, innen senki nem visz haza öt forintot sem” – jelezte Falus Ferenc. Szerinte azért kell rá szavazni, hogy az Orbán Viktor kirendeltségévé züllesztett főváros magára találjon, és leváltsák a kormányt kiszolgáló Tarlós Istvánt.

Tarlós szerint betarthatatlan

Tarlós István szerint Falus programjából az olvasható ki, hogy abban a tudatban készült, mint amit "úgysem fognak soha számon kérni". A főpolgármester azt mondta, a nyilvánosságra került pontok a szakmai, jogszabályi és pénzügyi ismeretek teljes hiányát jelzik. Az ígéretek betarthatatlanok, teljes inkompetencia érhető tetten.