Újabb szankciók Oroszországgal szemben

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamainak nagykövetei, az úgynevezett állandó képviselők megállapodtak az Oroszországgal szemben bevezetendő további szankciókról, hivatalosan pedig hétfőn fogadhatják el azokat úgynevezett írásos eljárással, vagyis lényegében minden további vita nélkül - derül ki a péntek éjjel közzétett, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke által írt levélből.
Vágólapra másolva!

Van Rompuy és Barroso azt írja: a bizottság csütörtökön olyan javaslatot tett le a tagállamok képviselői elé, amelyek a július végén elfogadott büntetőintézkedéseket bővítik, vagyis ugyanarra a négy pillére támaszkodnak; korlátozzák Oroszország hozzáférését az európai tőkepiacokhoz, az úgynevezett kettős felhasználású, katonai, védelmi, rendészeti és polgári célokra is alkalmazható felszerelésekhez, az energiaipar terén egyes olajkitermeléshez szükséges "érzékeny" technológiákhoz, valamint teljes fegyverembargót rendeltek el.

Beutazási tilalom és vagyonelkobzás

A bizottság javaslata emellett további nevekkel bővítené a beutazási tilalommal és vagyonelkobzással sújtandó természetes és jogi személyek listáját; büntetőintézkedéssel sújtaná a Donbasz új vezetőit, a Krím "kormányát", további orosz döntéshozókat és oligarchákat is. A levél szerint az intézkedések újabb körét ugyanazon szempontok alapján állították össze, mint az elsőt; figyelembe vették a szankciók hatékonyságát, hogy milyen áron mekkora hatást érhetnek el, hogy a tagállamok és iparágak között méltányosan oszoljon meg a teher, és az intézkedéseket összehangolják más partnerek lépéseivel. Szempont volt még, hogy a büntetőintézkedéseknek meg kell állniuk a helyüket a bíróság előtt, valamint, hogy szükség esetén lazítani és szigorítani is viszonylag egyszerűen lehessen őket.

Azt gondolják a büntetés hatékony lesz

Van Rompuy és Barroso úgy véli, hogy a büntetőintézkedések hatékony eszközt jelentenek, amely lehetővé teszi, hogy az Európai Unió rövid idő alatt gyors választ adjon a fejleményekre. Az új szankciók növelik majd az eddigiek hatékonyságát, s alátámasztják azt az elvet, hogy céljuk Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított magatartásának megváltoztatása - húzza alá az Európai Bizottság, valamint az Európai Tanács elnöke.