Elvitték a rendőrök az Ökotárs igazgatóját

ökotárs rendőr
Készenléti Rendőrség az Ökotárs alapítványnál
Vágólapra másolva!
Hétfőn este elvitték a rendőrök az Ökotárs Alapítvány vezetőjét, Móra Veronikát. Erős Barbara, a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítvány stratégiai igazgatója azt mondta: úgy tudja, nem vitték be a rendőrségre, csak a lakására kísérték, hogy vezető saját laptopját is megvizsgálják. A Nemzeti Nyomozó Iroda reggel fél kilenc körül, előzetes bejelentés nélkül vonult ki a Norvég Civil Alapot kezelő Ökotárs alapítvány irodájához, és a Demnethez. Szolidaritásból este több szervezet is tüntetést szervezett az alapítványok épületei elé. 
Vágólapra másolva!

Az épületben az NNI laptopokkal érkezett nyomozói kezdtek vizsgálódni. Az alapítvány munkatársai nem használhatták a vezetékes telefont, sem pedig saját mobiltelefonjaikat. Rendőrök jelentek meg a Demokratikus Jogok Fejlesztésért Alapítványnál is.

„Na, állítólag nálunk fél óra múlva végeznek, viszik a szerverünk és a laptopom. Addig nem tudok mobilt felvenni, bár őrülten csörög, és keresnek. Ha tudjátok, adjátok tovább!” – ezt írta a Facebookon Erős Barbara, a Demnet vezetője fél négy körül.

Készenléti Rendőrség az Ökotárs Alapítványnál Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Ökotárssal társbérletben lévő Energiaklub irodája sem elérhető.

Az ORFK kommunikációs osztályától azt a tájékoztatást kapta az Origo, hogy hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, ezért tartanak házkutatást az Ökotárs Alapítvány irodájában.

Tüntetést szerveztek

Papp Réka Kinga szóvivő az Origónak azt mondta: kifogásolják a rendőrségi eljárás menetét, méltatlannak találják, és szerintük félelemkeltés folyik az Ökotárssal szemben.

Az esti tüntetés bevezetéseként egy magánember jelent meg a Szerb utcában, és demonstrálni kezdett az Ökotárs Alapítványnál zajló házkutatás ellen. Gulyás Balázs szerint a miniszterelnök ugyanolyan módszerekkel akar leszámolni a civilszervezetekkel, ahogyan tette ezt Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök. Emlékeztetett, Orbán Viktor 1990 előtt külföldről, a Soros Alapítványon keresztül jutott támogatáshoz. "Nem engedhetjük, hogy visszatérjen az 50-es évekbeli politika" - mondta.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A lakók beszámolói szerint a rendőrség napok óta készülhetett a razziára, hiszen a szomszédos Fejér György utcában – ahova az autóikat leparkolták – két napja megállási tilalmat jelző táblákat helyeztek ki.

Hétfőn délután fél kettő előtt nem sokkal jött ki először két nyomozó az épületből. Hogy mit hoztak el a táskában az irodából, arról tájékoztatást nem kaptunk.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Rendőrállam, félelemkeltés

Az MSZP felszólította Orbán Viktort, hogy a rendőrség ne támadja, hanem védje a civileket. Közölték: sem jogi, sem eljárási indoka nem lehet annak, hogy a készenléti rendőrség felfegyverzett tagjai szállják meg egy civil alapítvány irodáját. Úgy vélik, egy ilyen akcióval megfélemlítik a teljes civil szférát. Közleményükben azt írták: jogállamban még egy esetleges törvénysértés gyanúja sem indokolja a rendőrállami gyakorlatot idéző fellépést.

A Demokratikus Koalíció elfogadhatatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány készenléti rendőröket küld egy olyan civil szervezetre, amely komoly társadalmi munkát végez, és olyan problémákat próbál megoldani, amelyeket a kormány képtelen volt. A DK tudni szeretné, hogy mi indokolta a készenléti rendőrség ilyen nagy létszámú jelenlétét. Továbbá felszólítják a kormányt, hogy hagyjon fel a félelemkeltéssel és a civil szféra elleni támadásokkal, mert egy kormány nem harcolhat a saját állampolgárai ellen.

Bosozorkányüldözés, megfélemlítés

Az Együtt–PM Szövetség politikai koncepciós eljárás részének tartja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói és a Készenléti Rendőrség bevetési egységei nagy erőkkel vonultak ki az Ökotárs Alapítványhoz. A pártszövetség felszólítja a kormányt, hogy fejezzék be a boszorkányüldözést. Biztosak abban, hogy az Ökotárs szabályszerűen, a magyar jogszabályok teljes betartása mellett működik, és a magyar társadalom számára hasznos tevékenységet végez.

Az LMP felháborítónak nevezte a megfélemlítő fellépést. Szerintük egyértelmű, hogy a hatalom számára az az elsődleges, hogy erőt mutathasson fel kritikusaival szemben, az igazság felderítése mellékes. Az LMP tiltakozik az eljárás ellen, és azt követeli, hogy indokolják meg, miért és miért így volt szükség a civilek elleni támadásra.

A helyszínen tartózkodó munkatársunk szót váltott Falus Ferenccel, aki azt mondta, hogy "megválasztása esetén mindent elkövet majd a civilek védelmében".