Kudarcba fulladt az utolsó fővárosi közgyűlés

Rendkívüli közgyűlés
Rendkívüli közgyűlés
Vágólapra másolva!
Mindössze hat percig tartott a kedd reggel hét órára összehívott rendkívüli közgyűlés a fővárosban. Csupán nyolcan jelentek meg a teremben. A teljes Fidesz–KDNP, és a Jobbik képviselőcsoportja is távol maradt. A szocialisták és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői közül jöttek el páran. 
Vágólapra másolva!

Reggel 7-től 7 óra 6 percig tartott a főváros vélhetően ebben a ciklusban utolsó közgyűlési ülése, melyet az ellenzéki képviselők kezdeményeztek, például azért, hogy az aktuális témák mellett Tarlós István főpolgármester számot adjon az elmúlt négy évben végzett munkájáról.

Tarlós kutyakomédiát emleget

A főpolgármesteren kívül a 33 képviselőből a szükségesnél kevesebben, mindössze 7-en jelentek meg, ezért Tarlós István a névsorolvasás után megállapította, hogy a testület határozatképtelen. Ezért érdemi munka nélkül zárult az ülés.

Tarlós István szerint a kormánypártiak valójában el akartak menni az ülésre Fotó: Polyák Attila - Origo

Tarlós István ezután újságíróknak azt mondta, ha valaki dolgozni akar a városért, akkor be tud jönni a közgyűlésbe ilyen korai időpontban is. Ám arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy éppen a Fidesz–KDNP képviselői hiányoztak, azt válaszolta: ők akartak jönni, de a szocialisták kutyakomédiát és kampányeseményt csináltak az alkalomból.

Az MSZP a főpolgármestert okolta

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arrogánsnak és cinikusnak nevezte Tarlós István magatartását. Emlékeztetett, hogy véget ért egy ciklus, és azt várták, hogy a kormánypártok elszámolnak az elmúlt négy évvel, ám ez nem történt meg. Pedig szerinte Tarlós Istvánnak és a Fidesznek is bőven lenne mit elszámolnia.

Horváth Csaba az elmúlt négy évről számoltatta volna el a főpolgármestert Fotó: Polyák Attila - Origo

A szocialisták szerint egyébként már az ellenzék által kezdeményezett közgyűlést ilyen korai időpontra összehívó főpolgármester leveléből világos volt számukra, hogy Tarlós István valójában nem akar vitát sem az aktuális ügyekről, sem az elmúlt négy év eredményeiről. Ezért is hívta össze a hivatali munkaidőn kívüli, korai időpontra – magyarázta Horváth Csaba.

Nincs demokrácia, despotizmus van

Kaltenbach Jenő, a PM színeiben politizáló független képviselő megállapította, hogy gyakorlatilag négy éve nem volt közgyűlése Budapestnek, csak a Fidesznek, ahogy – tette hozzá – nem volt a városnak főpolgármestere sem, csak despotája.

Kaltenbach Jenő (balra) szerint Tarlós nem főpolgármesterként, hanem despotaként viselkedik Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy ha a Fidesznek volt fontos valamely téma, mindig tudta biztosítani a főpolgármester a határozatképességhez szükséges többséget. Ezért álláspontja Tarlós István és a Fidesz szerint nem a választók, hanem a saját érdekeik kiszolgálói voltak a most véget érő ciklusban.