A norvég miniszter után Lázár János is megszólalt

ökotárs rendőrség
Vágólapra másolva!
Brüsszelhez fordulhat Magyarország a Norvégiával fennálló vitás ügye rendezése érdekében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Korábban Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekkel foglalkozó minsiztere a civil társadalom zaklatásának nevezte az Ökotárs Alapítványnál hétfőn tartott házkutatást.
Vágólapra másolva!

"Valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük. (...) Amikor a felek nem egyeznek (...), lehetőségük van arra, hogy Brüsszelhez forduljanak, és azt kérjék, szolgáltasson igazságot. Mi is valószínű, hogy erre fogunk ráfanyalodni" - fogalmazott Lázár János a norvég támogatások felfüggesztése miatt Magyarország és Norvégia között kialakult vita ügyében.

Derüljön ki az igazság

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett hétfői házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat. Lázár János egyébként a kabinet nevében nem kívánta kommentálni a rendőrségi nyomozást.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Elfogadhatatlan

"Teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Norvégia kedden azokat a házkutatásokat, amelyeket előző nap tartottak a magyar hatóságok két norvég támogatású civil szervezetnél, s azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat.

"A magyar hatóságok a szeptember 8-i rendőri razziával megmutatták, hogy folytatódik a civil társadalom zaklatása, és nem szándékoznak tiszteletben tartani az ország által aláírt egyezményeket" - olvasható Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter közleményében.

Nincs helye a kritikának

A kiadott dokumentum szerint ez a lépés "azt mutatja, hogy a magyar kormány véget akar vetni a hatóságokkal szemben kritikus nem kormányzati szervezetek tevékenységének. Azt is mutatja, hogy a magyar kormány aláássa a demokrácia és a jó kormányzás közös európai értékeit."

Hűtlen kezelés, jogosulatlan pénzügyi tevékenység

A magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is.