A skótok többsége mégsem szakadna el Nagy-Britanniától

Skócia, lobogó, zászló
A girl holds a Scottish Flag with the pro independence 'Yes' logo on it as she waits for the Team Scotland Commonwealth Games parade in Glasgow, Scotland on August 15, 2104. With a month to go until Scotland votes on independence from Britain, polls suggest the plan will be defeated, leaving First Minister Alex Salmond and the Yes camp in an uphill battle to secure victory. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN
Vágólapra másolva!
A skótok 53 százaléka az Egyesült Királyságtól való elszakadás ellen voksolna a jövő heti népszavazáson - derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból. Közben David Cameron brit kormányfő azt mondta: megszakadna a szíve, ha a skótok többsége a függetlenségre szavazna. 
Vágólapra másolva!

Szoros csata várható

A Survation piac- és közvélemény-kutató intézet által a Daily Record című lap számára készített kutatás szerint a szavazásra jogosultak 47 százaléka szavazna a skót függetlenségre, és 53 százalékuk maradna az Egyesült Királyság kötelékében. A kérdést eldönteni nem tudó 10 százaléknyi szavazót a felmérésben nem vették figyelembe.

Maradnak vagy elszakadnak? Forrás: AFP/Andy Buchanan

A legutóbbi felmérések a két tábor holtversenyét jelezték. Sőt, egy szombati felmérés a függetlenségpártiak minimális előnyét mutatta ki.

Cameronnak megszakadna a szíve

Megszakadna a szívem, ha ez a nemzeteknek általunk felépített családja darabokra szakadna - mondta David Cameron brit miniszterelnök, nyolc nappal a Skócia függetlenedéséről megrendezendő referendum előtt.

Dacid Cameron Forrás: AFP/Andrew Cowie

A kormányfő a skót régió fővárosában, Edinburgh-ban tartott, érzelmes hangú beszédében az Egyesült Királyság egysége mellett szállt síkra, amelyet „nemzetek családjának” nevezett, és amelyhez az „erős és büszke” skót nép immár háromszáz éve önként tartozik.

Cameron, akinek a függetlenségpártiak győzelme esetén a távozást is számításba kell vennie, korábban elrendelte, hogy a referendum lebonyolításáig tűzzék ki a kék-fehér skót zászlót a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal épületére, ezzel is jelezve, Skócia az unió szerves része.