Bombariadó a NAV-nál

nav bombariadó bomba riadó
Vágólapra másolva!
Bombariadó miatt kiürítették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dob utcai székházát: a dolgozókat kiküldték az ápületből, a tűzszerészek átkutatják az irodákat. 
Vágólapra másolva!

Bombafenyegetésről érkezett bejelentés, ezért a rendőrség lezárta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dob utcai épületét, a tűzszerészek pedig megkezdték a hivatal helyiségeinek átkutatását - erősítette meg az Origo kérdésére a BRFK. Délután fél öt előtt a NAV-székház dolgozói váratlanul ellepték a Dob utcán az Origo szerkesztőségével szemben. Hangosbemondón utasították az alkalmazottakat, hogy hagyják el az épületet.

Az alkalmazottak az utcán gyűltek össze, miután kiküldték őket az épületből Fotó: Csanádi Márton - Origo

A bombával, robbantással fenyegetés súlyos büntetéssel jár, ha az illetőt sikerül elfogni. Felelhet közveszéllyel fenyegetésért, ami alapesetben három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ha a fenyegetéssel a köznyugalmat súlyosan megzavarta, akkor a büntetési tétel egy évtől öt évig terjed. Súlyosabb esetben a bombariadó minősülhet akár terrorcselekménynek is, ha az elkövető állami intézményt fenyeget meg - a NAV esetében ez a helyzet. Ebben az esetben akár 15 évet is kaphat.

Gyakori, hogy bíróságokat fenyegetnek robbantással. Ezt tette az a kecskeméti férfi is, aki egy hozzátartozója szabadon engedését próbálta elérni. Fenyegetése miatt tavaly júniusban kiürítették a Kecskeméti Járásbíróság és a Kecskeméti Törvényszéképületét is. Utóbbiban éppen Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és társai büntetőperét tartották, a tárgyalást a bombariadó miatt félbe kellett szakítani. Utóbb kiderült, hogy az elkövetőnek nincs is fia, ahogy állította, csupán azt akarta elérni, hogy ne hirdessenek aznap délután ítéletet a saját büntetőperében. A férfira gyorsított eljárásban négy év fegyházbüntetésre ítélték - ennyit még sosem kapott Magyarországon senki, aki bombával fenyegetett.