Hiller: Junckeri próbatételt kapott Navracsics

Vágólapra másolva!
Az oktatásban nem a "sablonoktatás" a jó, hanem a szabad gondolkodásra és vitára nevelés – ezzel a gondolattal nyitotta meg az általa kezdeményezett gondolkodás iskolájának tanévét csütörtökön a szocialista Hiller István, aki "junckeri próbatételnek" tartja, hogy Navracsics Tibor az oktatást is magában foglaló biztosi területet kaphatja az Európai Bizottságban.
Vágólapra másolva!

Az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a Gondolkodásiskolája.hu oldalon először matematikából, informatikából és történelemből indulnak el az órák nyolcadikosoknak június végig.

A múlt héten bejelentett kezdeményezésről közölte, hogy minden héten csütörtökön délben kerülnek fel a honlapra az új órák, mindegyik tantárgyhoz tartozik üzenőfal. Kitért arra, hogy a tantárgyak és az évfolyamok száma is bővülhet még a tanév során. A sajtótájékoztató idején két tantárgyból, informatikából és történelemből volt elérhető egy-egy 35 perces videó.

A gondolkodás fejlesztése az alap

Hiller István azt mondta, az a céljuk, hogy ennek a párhuzamos tanévnek a keretében bizonyítsák, hogy másképp is lehet, a gondolkodás fejlesztése ugyanis az egyik legfontosabb eszköz arra, hogy a diákok felnőttként szabadon és felelősen tudjanak dönteni, eligazodni a világban. A "sablonoktatás" butít, mert minden gyermek különbözően gondolkodik – tette hozzá.

Beszélt arról is: a kezdeményezésnek az a politikai üzenete, hogy a kritika szükséges, de nem elég. "Kizárólag tagadó mondatokkal nem jutunk semmire, állító mondatok kellenek, kezdeményezések, választási lehetőségek, alternatívát kell nyújtani" – fogalmazott.

Navracsicsnak nehéz dolga lesz

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, Navracsics Tibor külügyminiszternek azért lesz nehéz dolga, mert az EU-ban mindenütt egy irányba mennek a dolgok az oktatás területén, kivéve Magyarországot, ahol teljesen ellentétes az irány, "kész katasztrófa". Szerinte az EU ezzel a portfólióval meg akarja győzni a helyes irányról a magyar kormány legalább egy képviselőjét. Mint mondta, fontos területnek tartja az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó portfóliót, lévén, hogy a fél életét ebben töltötte el.