November 23-án negyedszerre voksolhatnak Újpesten

szavazat, választás 2014, billegő körzetek, szavazat számlálás, boríték, kéz, urna
Budapest, 2014. április 10. A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák felbontása után a voksokat tartalmazó borítékokat válogatják szét Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai épületében kialakított Nemzeti Választási Központ (NVK) aulájában 2014. április 10-én. Öt asztalnál mintegy negyven irodai munkatárs végzi az urnabontást, és osztja szét a külképviseleteken szavazók voksait tartalmazó zöld borítékokat megyénként külön kartondobozokba. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Pénteken írja ki a Nemzeti Választási Bizottság az új választást a budapesti 11-es számú egyéni választókerületben. A voksolásra Kiss Péter, MSZP-s országgyűlési képviselő halála miatt kerül sor.
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint a Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén dönt majd az időközi választás kiírásáról a budapesti 11-es számú egyéni választókerületben. Az Újpest jelentős részét és a XIII. kerület északi részét lefedő körzetben Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő halála miatt kell új választást kiírni. A törvényi szabályozás miatt ennek legvalószínűbb időpontja november 23 lesz.

Viszonylag simán győzött Kiss

2014. április 6-án Kiss a szavazatok 40,67 százalékával diadalmaskodott, Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP politikusa 35,28 százalékot kapott, míg Pajor Tibor, a Jobbik jelöltje 12,67 százalékot tudott besöpörni. Kiss július 29-én hunyt el, és a hatályos szabályozás szerint attól kezdve százhúsz napon belül meg kell tartani a választást, és annak időpontját legkésőbb hetven nappal korábban meg kell határozni.

Nem változtat a Fidesz

Portálunk úgy értesült, hogy a Fidesz-KDNP ismét Hollósit fogja indítani az időközi választáson. Ennek oka, hogy több mint negyven éve orvos Újpesten, és semmi oka nincsen arra a kormánypártnak, hogy változtasson. Az MSZP helyi szervezete még nem foglalkozott az időközi választással, de az országos elnökség arra fogja kérni a DK-t és az Együtt-PM-et, hogy a körzetben a tavaszi választásokhoz hasonlóan a szocialisták jelöltjét támogassa a három baloldali párt. A DK budapesti 11-es számú választókerületi csoportjától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzati voksolás végéig nem téma az időközi országgyűlési voksolás.