Vágólapra másolva!
Véglegessé vált a főpolgármester-jelölti mezőny: hat kihívója lesz október 12-én Tarlós Istvánnak. A hivatalban lévő főpolgármester már a szavazás előtt megszabadult ellenfelei felétől, ám ez nem az ő érdeme: hatan visszaléptek, vagy el se jutottak az indulásig.
Vágólapra másolva!

Hat maradt a tizenkettőből

Egy hónappal a választás előtt a kezdeti létszám felére csökkent Tarlós István főpolgármester kihívóinak száma, és mivel a jelöltek még közvetlenül a szavazás előtt is visszaléphetnek más jelölt javára, lehet, hogy hatnál is kevesebb kihívója lesz végül október 12-én Tarlós Istvánnak.

Tarlós Istvánnak hat kihívóval kell számolnia, de ez a szám még csökkenhet Forrás: MTI/Beliczay László

Augusztus végén Tarlóssal együtt tizenhárman vették fel a gyűjtőíveket, amelyeken szeptember 5-éig gyűjthették az aláírásokat. A főpolgármester-jelölteknek legalább ötezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük, hogy elindulhassanak a választáson.

Ez azonban nem mindenkinek sikerült. Így esett ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke, a Zöldek Pártját vezető Ács László, és egy független jelölt, Galyas István. Két független induló pedig vélhetően nagyon kevés voksot gyűjtött, mert Szegedi László és S. György András le sem adta az aláírásokat.

Heten szállnak ringbe októberben

A Fidesz-KDNP által indított Tarlós Istvánnak tehát hat politikai ellenféllel kell megküzdenie - hacsak vissza nem lép egyikük valamelyik másik kihívó javára. Sikerrel vette az első akadályt, az aláírások összegyűjtését Tarlós mellett például a baloldali pártok közös jelöltje, Falus Ferenc volt tiszti főorvos.

Nyilvántartásba vett jelöltek

Név Jelölő szervezet
Tarlós István Fidesz-KDNP
Staudt Gábor Jobbik
Csárdi Antal LMP
Falus László Együtt-PM
Magyar György független
Bokros Lajos Moma
Bodnár Zoltán MLP

Indulhat a választáson Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje is. Az LMP Csárdi Antal ferencvárosi zöldséges vállalkozót, Fodor Gábor liberális pártja a bankszakember Bodnár Zoltánt indíthatja, míg a Moma Bokros Lajos volt pénzügyminisztert nevezte. A mezőny egyetlen független jelöltje Magyar György ügyvéd.

Kiestek, de nem csüggednek

A kiesők közül elértük a Munkáspárt elnökét, aki csalódott volt, hogy nem méretheti meg magát október 12-én. Thürmer Gyula elmondta, hogy több mint 7000 aláírást adtak le, ebből viszont csak 4824-et talált érvényesnek a Fővárosi Választási Bizottság.

Thürmer Gyulának alig 150 aláírás hiányzott az induláshoz Forrás: MTI/Marjai János

E döntés ellen fellebbezett, ám a Nemzeti Választási Iroda is elutasította Thürmer nyilvántartásba vételét. Az elnök szerint ők találtak még 28 érvényes szignót, de ez is kevés az induláshoz. Bár ő maga nem indul, segíti a kampányban pártja budapesti és vidéki polgármesterjelöltjeit.

A zöld Ács László érthetetlennek nevezte, hogy a 8000 aláírásukból nem volt 5000 érvényes. Ezzel nemcsak neki, pártjának sincs már több dolga a választással, hiszen sehol az országban nem állítottak jelöltet. Hozzátette, hogy nem csügged, mert „a Fidesznek is tíz év kellett, hogy kormányra kerüljön".

Schmuckék veszítették a legtöbbet

Elindult volna a választáson a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, ám a Schmuck Andor vezette szervezetnek nem volt szerencséje a jelöltekkel. Először Árok Kornélt akarták indítani, de ő szinte az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy visszalép. Ekkor álltak elő a szociáldemokraták Fürst Izabellával.

Fürst Izabella visszaléptetésének oka nem ismert - az egyetlen női jelölt volt Forrás: Magyar Nők Szövetsége

A szociáldemokraták és a Magyar Nők Szövetségének közös jelöltjeként a "Budapesten NŐ az esély" szlogennel kampányoló Fürst Izabella sikeresen össze is gyűjtött 5000-nél több aláírást, ám az ajánlóívek leadása előtt néhány órával a jelölő szervezetek megvonták a bizalmat Fürst Izabellától.

A döntés váratlan volt, oka pedig azóta sem ismert. Az Origónak akkor Schmuck Andor annyit árult el, hogy jelöltjük súlyos politikai hibát követett el. Ezt egyébként Fürst Izabella is elismerte egy, az okokat szintén nem részletező videoüzenetben, melyben politikai tapasztalatlanságára vezette vissza a hibát.