Beperelheti Magyar György az Együtt-PM társelnökét

Magyar György ügyvéd, magyar györgy, ügyvéd
Debrecen, 2013. szeptember 12. Schönstein Sándor védője, Magyar György ügyvéd nyilatkozik a sajtónak a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után a Debreceni Ítélőtábla épületében 2013. szeptember 12-én. A büntetőtanács bizonyítottság hiányában felmentette az édesanyja meggyilkolásával vádolt Schönstein Sándort, helybenhagyva a megismételt elsőfokú bírósági ítéletet. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Pereknek nézhet elébe az Együtt-PM társelnöke, amiért azt állította, hogy hamis ajánlásokkal válhatott főpolgármester-jelöltté Magyar György. Szigetvári Viktor fellebbezett is az ügyvéd nyilvántartásba vétele ellen, ám panaszát elutasították, mondván: azt nem tudta bizonyítani.
Vágólapra másolva!

Szigetvári kiütötte volna Magyart

Megakadályozta volna a főpolgármesteri posztra készülő Magyar György indulását az október 12-i önkormányzati választáson az Együtt-PM társelnöke. Szigetvári Viktor ennek érdekében fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) az ügyvéd múlt heti nyilvántartásba vétele ellen.

Szigetvári Viktor megfellebbezte Magyar György nyilvántartásba vételét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szigetvári azt állította: a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) úgy vette nyilvántartásba Magyar Györgyöt, hogy az ajánlások ellenőrzésekor nem vizsgálta az ajánló választók aláírásának eredetiségét. Emiatt a politikus szerint nem a nyilvántartásba vételről döntő FVB olyan ajánlásokat is érvényesnek fogadott el, amelyeket nem az ajánlók írtak alá.

Az Együtt-PM társelnöke fellebbezésében hivatkozott továbbá a 2014. évi országgyűlési választásokon az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatos tapasztalatokra. (Akkor ugyan több, vélhetően csak az állami támogatásra hajtó kispártnál felmerült erre gyanú, ám a most is pártonkívüli Magyar tavasszal nem indult a választáson.)

Az ügyvéd szerint erős jelölt lehet

A főpolgármester-jelölt nem tudja, mit gondolt Szigetvári Viktor, akivel amúgy semmilyen személyes konfliktusa nincs, mindenesetre lépése Magyar György szerint azt üzeni, hogy ő egy erős főpolgármester-jelölt, akit ezért adminisztratív eszközökkel próbálnak ellehetetleníteni.

Magyar György szerint azért lehetetlenítenék el, mert erős főpolgármester-jelölt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Nem ismerem a párttárselnök úr bírósági szerepléseinek sikerességét, de én már sok pert nyertem" – tette még hozzá az Origo kérdésére Magyar György, aki nyolcezernél több támogató aláírást gyűjtve, több mint ötezer érvényes ajánlás mellett lett Tarlós István főpolgármester hat kihívójának egyike.

Az Origo értesülései szerint Szigetvári Viktornak várhatóan peres eljárásokkal kell szembenéznie, hiszen azután, hogy fellebbezését elutasította az NVB, Magyar beperelheti jó hírnév megsértéséért, rágalmazásért, és akár még hamis vád miatt is.

Elutasították, bizonyítani nem tudta

Burkoltan erre figyelmeztette egyébként az Együtt-PM társelnökét a fellebbezést elutasító határozatában az NVB is. Azt írták, „a következetesen alkalmazott joggyakorlata szerint a fellebbezés benyújtásakor a bizonyítási teher a kérelmezőt terheli. A beadványozó a fellebbezésében foglalt állítását semmilyen bizonyítékkal, jogi okfejtéssel nem támasztotta alá".

Az NVB megállapította, hogy a fellebbezésnél szükséges, hogy a fellebbező az általa valószínűsített jogsértést - eljárásjogi lehetősége keretei között - bizonyítsa. A bizottság megítélése szerint nem tekinthető elegendő, illetve figyelembe vehető bizonyítéknak a fellebbezőnek a parlamenti választások kapcsán tett kijelentése.