Vágólapra másolva!
A hulladékgazdálkodással és szennyvízkezeléssel foglakozó állami holdingok jövőre várhatók.
Vágólapra másolva!

Állami tulajdonú holdingok alakulnak a hulladékgazdálkodásra és a szennyvízkezelésre – közölte csütörtökön a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára Gyulán, a XVI. hulladékhasznosítási konferencián.

V. Német Zsolt szerint első lépcsőben az energiaszolgáltatások területén épül ki az állami tulajdonú, holdingalapú, nonprofit módon működő közszolgáltatás. Az erről szóló kormánydöntés már megszületett. A hulladékgazdálkodásban és a szennyvízkezelésben a holdingrendszer kialakítása jövőre várható.

Égetők is kellenek

A kormány hulladékgazdálkodási koncepciójának fő célja, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen, és nőjön a kidobott műszaki berendezések, ruhák és egyéb, a mindennapokban használt tárgyak újrahasznosítása. Fontos még a környezeti terhelés csökkentése és a hulladékok ártalmatlanítása, amihez égetők is kellenek.

Magyarországon 2013-tól már csak önkormányzati és állami többségi tulajdonú szervezet végezheti a hulladékgyűjtést, 2014-től pedig már csak nonprofit alapon. Jövő január elsejétől a hulladékot elkülönítetten kell gyűjteni, és az ország valamennyi településén háztól kell elszállítani.

V. Németh Zsolt szerint 2014–2020 között jelentős vissza nem térítendő uniós forrás áll rendelkezésre a hulladékgazdálkodás fejlesztésére. A hulladékhasznosítási beruházásokat a Gazdaságfejlesztési innovációs operatív program támogatási keretéből valósítják meg.