Lemondatná az ombudsmant Lázár János

Vágólapra másolva!
Amennyiben igazak a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Vágólapra másolva!

Ha a dokumentumok igazak, teljesen hitelét vesztette az ombudsmani hivatal – mondta a politikus egy lakossági fórumon. A miniszter szerint ebben a helyzetben nem elegendő, hogy az ombudsman belső vizsgálatot kezdeményezett a történtek felderítésére.

Lázár János úgy fogalmazott, ha a megjelent hírek igazak, "nem Székely László irányítja a hivatalt, hanem egészen más személyek és szervezetek". A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy a hivatal főosztályvezetője a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetőjével levelezett arról, mikor lásson napvilágot a józsefvárosi tűcsereprogramról készített ombudsmani jelentés.

Megírta a Magyar Nemzet

A lap pénteki számában a birtokába került levelezés alapján azt írta: a tavaszi keltezésű, "bensőséges" email-ekben a TASZ drogpolitikai programvezetője többször tájékoztatta az Alapjogok Biztosának Hivatala egyik főosztályvezetőjét a tűcsereprogrammal kapcsolatos fejleményekről, majd május 28-án már arról érdeklődött, mikorra tervezik a jelentés nyilvánosságra hozatalát. A lap szerint a programvezető lényegében a jelentés időzített megjelentetését kérte, arra hivatkozva, hogy nagy médiamegjelenést szánnak neki, ám a következő időszak erre nem alkalmas, mert ő nyaralni megy.

A lap a levelezés alapján arra következtet, hogy a TASZ-nál tisztában voltak a jelentés tartalmával, végkövetkeztetésével. "Az ombudsmani hivatal munkatársainak levelezése szerint a jelentés már május 28-án készen volt, a főosztályvezető olvasta is" - írta a Magyar Nemzet, hozzátéve, a jelentést végül az önkormányzati választási kampány idején hozták nyilvánosságra.

Székely László cáfolt

A hírre reagálva Székely László ombudsman azt közölte az MTI-vel, hogy a Magyar Nemzet által hivatkozott levél az ügy előadója és hivatali vezetője között, a tűcsereprogram megszüntetéséről szóló jelentés tervezetének előkészítésekor készült. Mint írta, a napilap cikkének megjelenése után belső vizsgálatot rendelt el, és délelőtt közölte: a vizsgálat első megállapítása szerint a levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik, és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ.

Hozzátette: "a Magyar Nemzet címlapján a címzettek és a feladó nevének kitakarásával másolatban közölt elektronikus levéllel, valamint az ahhoz fűzött feltételezésekkel a lap azt a hamis látszatot keltette, mintha az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársai és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közötti levélváltás dokumentuma volna".

Két e-mail

A Magyar Nemzet Online délután közzétett egy képet, amelyen két e-mail látható. Az egyiket Sárosi Péter, a TASZ munkatársa küldte Borza Beátának, az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjének május 28-án. Ebben Sárosi Péter arról érdeklődik, hogy a hivatal mikor akarja közzétenni a tanulmányt, mivel azt a TASZ szeretné a médiában "alaposan terjeszteni", de ő nyaralni megy egy hétre. A főosztályvezető válaszlevelében - amelynek keltezése nem látszik - azt írta, reméli, tudnak segíteni az ügyben.

Lázár: Nem elég a belső vizsgálat

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az esettel kapcsolatban azt mondta péntek este, hogy amennyiben igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell. Ha a dokumentumok igazak, teljesen hitelét vesztette az ombudsmani hivatal – mondta a politikus egy lakossági fórumon. A miniszter szerint ebben a helyzetben nem elegendő, hogy az ombudsman belső vizsgálatot kezdeményezett a történtek felderítésére.