A bankokról és az alkotmánybírákról is dönt a parlament

Országgyűlés, Orbán Viktor, miniszterelnök, felszólal, plenáris ülés
Budapest, 2014. szeptember 15. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. szeptember 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A bankok elszámoltatásáról szóló kormányzati törvényjavaslatról és az alkotmánybírókról is dönthet az Országgyűlés a jövő héten, szerdán és pénteken. Ha elfogadják a kormány javaslatát, harmadával is csökkenhet a devizahitelesek törlesztőrészlete. Pénteken vita lesz a paksi bővítésről.
Vágólapra másolva!

A szokásostól eltérően szerdán és pénteken ülésezik a jövő héten az Országgyűlés. Szerdán, az azonnali kérdések megválaszolása után szavazhatnak a képviselők a kormány bankok elszámoltatását célzó törvényjavaslatáról: ha elfogadják, a kabinet becslései szerint átlagosan egyharmaddal fog csökkenni az adósok fennmaradó hiteleinek törlesztőrészlete.

A bankok elszámoltatásáról és a az alkotmánybíró-jelöltekről is dönt az Országgyűlés a jövő héten. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerint a bankok elszámoltatása után a ciklus második feléig történhet meg a devizahitelek forintosítása.

Vesztésre állnak a bankok

A devizahiteles perek két hete indultak el, és a bíróságok az esetek nagy részében elutasítják a bankok és pénzintézetek kereseteit, amivel a tisztességes hiteleljárást próbálják bizonyítani.

A K&H Bank pere a Magyar Állam ellen a devizahitelesek ügyében, 2014 augusztus 25-én Forrás: Szabó Gábor

Korábbi cikkünkben részletesen is bemutattuka perek jelenlegi állását: a beadott, több mint 70 kereset közül 33-at elsőfokon elutasítottak az eljáró bíróságok, 21 esetben pedig elnapolták a tárgyalást – a bankok első fokon csupán 3 alkalommal tudtak részben nyerni első fokon.

Döntenek az alkotmánybírákról

Szintén szerdán szavaz a Ház a kormánypárt alkotmánybíró-jelöltjeiről, Czine Ágnesről, Sulyok Tamásról és Varga Zs. Andrásról. Gulyás Gergely, a jelölőbizottság fideszes elnöke azt mondta, mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet.

Varga Zs. András, a kormánypárt egyik alkotmánybíró-jelöltje. Az MSZP nem örül neki. Forrás: MTI/Beliczay László

Az MSZP ugyanakkor nem vett részt a jelöltállítás és a meghallgatás folyamatán sem, mivel a jelölést politikai döntésnek, a folyamatot pedig színjátéknak gondolják. A szocialisták szerint Czine Ágnes felkészült bíró, Varga Zs. András jelölését viszont elfogadhatatlannak tartják.

Büdzsét csak október végére

Szerdán lesz a zárószavazás Lázár János a büdzsé tervezésére, valamint a pénzpiaci és a közüzemi szolgáltatásokra vonatkozó előterjesztéséről.

Szerdán tárgyalják Lázár János miniszter büdzsétervezetre vonatkozó javaslatát is. Fotó: Tuba Zoltán - Origo


A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt szorgalmazza, hogy a kormány a választás évében október végén, az eddigi gyakorlathoz képest két héttel később is benyújthassa a következő évi költségvetésről szóló javaslatát.

Vita a paksi bővítésről

Pénteken négyórás vita várható a paksi bővítéssel kapcsolatban. Az LMP még júniusban kezdeményezte a vitanapot, amitől azt várja, hogy "új lendületet adjon a "kormány által eltitkolt megállapodások és tanulmányok nyilvánosságra hozatalának".

Ez az út Putyinhoz vezet - Szél Bernadett LMPS-politikus a tervezett paksi bővítésről. Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Szél Bernadett, az LMP társelnöke akkor azt mondta, a paksi bővítés megfosztja az országot annak lehetőségétől, hogy teret nyerjenek az alternatív energiaforrások, megfosztja az országot egy komplex gazdasági és munkahelyteremtési modell megvalósításától. Eközben a beruházás Magyarországot egy olyan külpolitikai pályára állítja, amelyben egyértelmű a keleti orientáció. "Egyértelmű, hogy Putyinhoz vezet ez az út" - fogalmazott az LMP-s politikus.