Áder: Ma is szükség van Szent István bölcsességére és elszántságára

Áder János; Szent István Pereszteg, 2014. szeptember 21.
Áder János köztársasági elnök  beszédet mond Szent István király szobrának avatásán Peresztegen 2014. szeptember 21-én. A szobor Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotása.
MTI Fotó: Krizsán
Pereszteg, 2014. szeptember 21. Áder János köztársasági elnök beszédet mond Szent István király szobrának avatásán Peresztegen 2014. szeptember 21-én. A szobor Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotása. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Ma is nagy szükség van Szent István bölcsességére és elszántságára – mondta Áder János köztársasági elnök vasárnap a Sopronhoz közeli Peresztegen, az államalapító király szobrának avatóünnepségén.
Vágólapra másolva!

Szavai szerint ma is szükség van, és a jövőben is szükség lesz annak megértésére, hogy a bölcs ember sohasem öncélúan bátor. „Miként mindig is szükségünk lesz arra is, hogy megértsük, nincs az a bölcs felismerés, ami többet érne egy árva hajítófánál, ha nincs bennünk kellő alázat, összefogás és elszántság ahhoz, hogy érvényre tudjuk juttatni érdekeinket és akaratunkat” – fogalmazott az államfő.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond Szent István király szobrának avatásán Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Intelmek

Kiemelte, mindmáig közös jövőt formáló ereje van Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmeinek, amelyekből ma is sok erő, bátorság, önbizalom és bölcsesség meríthető. Ezek közül idézte a tízediket, amely szerint „az erények mértéke teszi teljessé a királyok koronáját”.

Sellei Tamás (független), Pereszteg polgármestere az ünnepségen elmondta: Szent István bronz mellszobra, Győrfi Lajos püspökladányi szobrászművész alkotása, a település szülötte, Békési István nyugalmazott iskolaigazgató adománya, amelynek felállításához több helyi lakos, vállalkozó is támogatást nyújtott.

A szobor Győrfi Lajos püspökladányi művész alkotása Forrás: MTI/Krizsán Csaba