Bírósági fellegvár kerül a kórház helyére

Városligeti fasor volt BM kórház
Városligeti fasor volt BM kórház
Vágólapra másolva!
Bontják a volt budapesti BM Központi kórház szárnyait. A Városligeti fasorban álló, 26 ezer négyzetméteres épületegyüttesbe 2016-ban több bírósági intézmény költözhet, de ide telepítik az országos bírósági szerverközpontot is. Ezért van szükség az átalakításra, aminek költsége 15 milliárd forint is lehet - tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Négy, rossz állapotú épületet bontanak el el a VII. kerületi egykori BM Kórház területén: a Városligeti fasor 9-13. száma alatti épületben július óta tart a munka. Mint az Origo megtudta, a bontást az épület vagyonkezelője, az Országos Bírósági Hivatal rendelte el, és terveik szerint szeptember végéig lezajlik a folyamat - jövőre pedig teljesen felújítják a megmaradt nyolc épülettömböt.

15 milliárdba kerülhet

AZ OBH kérdésünkre elmondta, 2016 végére ide költöztetnék át a Budapest Környéki Törvényszék, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, valamint a Buda környéki Járásbíróság szervezeteit és dolgozóit - de itt kap helyet az bíróságok országos szerverközpontja, és itt tartják majd meg a magas biztonsági szintű, kiemelt tárgyalásokat.

Lebontott épületszárny a volt BM-kórház telkén. Ide kerül majd az országos bírósági szerverközpont. Forrás: Koncz Tamás

Az ingatlanegyüttes része a Bajza utca 10. szám alatt található, fallal lekerített, Fischer József, európai hírű építész által tervezett, Bauhaus-stílusban épült villa is, amit az OBH kis létszámú konferenciák színhelyeként fog használni

Kíváncsiak voltunk az átalakítás költségére - a hivatal erre úgy válaszolt, hogy a büdzsé még nem végleges, kialakítása folyamatban van. Honlapjukon tavaly mindenesetre 15 milliárdosra becsülték a projektet, amit az elmúlt ötven év legnagyobb igazságügyi épület-beruházásaként említenek.

Szanatóriumtól a bíróságig

A Városligeti fasor épületegyüttese 1887-ben épült, Quittner Zsigmond tervei alapján. Évtizedeken át szanatóriumként működött, míg 1949-ben a Belügyminisztérium vette át - ettől kezdve BM Központi Kórház és Intézményei néven működött, egészen 1989-ig.

2016 végére adhatják át a Budapest Környéki Törvényszék és más bírósági intézmények új centrumát. Forrás: Koncz Tamás

A rendszerváltás után közkórházzá vált az addig a BM-es dolgozókat ellátó központ, fénykorában pedig a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi és Fogorvos-tudományi karának oktató intézménye volt.

2007 nyarán végül felszámolták a kórházat, az egészségügyi szakszervezetek és a dolgozók tiltakozása ellenére.

Az épületegyüttest ezután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kapta meg. 2012-ben aztán kormányhatározattal, a Vagyonkezelő hozzájárulásával az OBH kezelésébe került - még ugyanabban az évben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak nyilvánította az új bírósági központ projektjét.