Hogyan védekezzünk a meztelencsigák ellen?

ÁLLAT csiga gyümölcs körte meztelen csiga NÖVÉNY ÁLLAT gyümölcs körte NÖVÉNY Nagykanizsa, 2014. augusztus 27.
Spanyol csupaszcsigák (Arion lusitanicus) egy kiskertben, Nagykanizsa közelében 2014. augusztus 27-én. A csigák ellen a védekezés nagyon nehéz, m
Nagykanizsa, 2014. augusztus 27. Spanyol csupaszcsigák (Arion lusitanicus) egy kiskertben, Nagykanizsa közelében 2014. augusztus 27-én. A csigák ellen a védekezés nagyon nehéz, mert rejtőzködő életmódot folytatnak. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A csapadékos nyár meggyorsította a meztelencsigák térhódítását, sok helyen szinte nyüzsögnek a csúszómászók. Mindent letarolnak, még a kannibalizmus sem áll távol tőlük.
Vágólapra másolva!

A kaposszerdahelyi Pál Istvánné udvarát meztelencsigák tömege lepte el, lépni sem lehet tőlük. Az irtószer sem használ ellenük, hiába sózzák, etetnék a kacsákkal a csúszómászókat, valósággal nyüzsögnek a ház körül – számolt be a Sonline.hu.

Nyugat-Európából jött

A spanyol csupaszcsiga Nyugat-Európából érkezett hazánkba, és az elmúlt 15 évben vált általánossá Somogyban. A Kapos folyó mentén terjedt el, mert víz szükséges az életéhez. Az idei, csapadékban bővelkedő nyár meggyorsította a térhódításukat, mert száraz időben csökken a szaporulat. A házatlan csiga apró tojásokat rak egy-két centi mélyen a talajba, ha ehhez megfelelően párás, nedves az idő.

A spanyol csupaszcsigák imádják a puha dolgokat Forrás: MTI/Varga György

A kannibalizmus sem áll távol tőlük

A különleges rágó szájszervvel ellátott csigafaj nagyon agresszív, azt tartja róla a köztudat, hogy a fenyő és a rózsabokor kivételével mindent letarol, valójában azonban a lágy szárú növények a kedvencei, ezért tud mérhetetlen károkat okozni a kertészetekben. Kedveli a salátát, az uborkát, a paradicsomot, de a virágokba és a gyümölcsökbe is belekóstol.

A fényt kerüli, nappal nem tűnik elő, éjszaka és szürkületkor mozog, leginkább reggel és este találkoznak vele a gazdák. Sokan rendkívül gusztustalannak tartják a vöröses, narancssárga színű spanyol csigákat, amik olyan mérhetetlen étvágyúak, hogy a kannibalizmus sem áll távol tőlük; ha egy üvegbe zárják őket, egymást is képesek felfalni.

Kevés jó hírünk van

A velük szembeni védekezésről szólva nem ígér jó híreket Tóth István kaposvári növényvédelmi szakmérnök. Teljesen kiirtani nem lehet őket, azt azonban el lehet érni, hogy ne okozzanak katasztrofális pusztítást.

A legfontosabb, hogy a kert környékén minden elhanyagolt, gazos területet számoljanak fel, ahol a csigák megbújhatnak. Az a legjobb, ha a kerítés mellett egy-két méteres, gereblyézhető földsávot alakítunk ki, mert ezen nehezebben tudnak átkelni.

Minden reggel és alkonyatkor bottal vagy egy szúróeszközzel össze kell gyűjteni a csigákat, és ásóval vagy más szerszámmal felaprítani, javasolja a szakember.

A sör fegyvernek is jó Forrás: Facebook/Élesztő

Segít egy pohár sör

Például egy pohár sör megfelelő csapdát képez, amelyre éjszaka odagyűlnek a csigák, mert vonzza őket a maláta illata.

Ma már nagy hatékonyságú, apró szemcsés csigaölő granulátumokat is lehet kapni, amelyek esőben is hatásosak. A sózás is eredményes lehet, de a túl sok só tönkreteheti a talajt.

Az indiai futókacsa a legjobb biológiai fegyver, csak az a baj, hogy túl gyors Forrás: DPA/AFP/Horst Pfeiffer

Biológiai fegyver: a kacsa

Néhol mészport szórnak ki ellenük, ha ezen átmászik, kiszárad és elpusztul a meztelencsiga, de ha a meszet éjszaka harmat vagy eső éri, kérget képez, ami már nem akadály neki.

Biológiai fegyverként a kacsa is szóba jöhet, de a házikacsa lecsipkedi a kerti növények leveleit is, az indiai futókacsa viszont túl mozgékony, gyakran kiszökhet az udvarról.