Kocsis Máté bocsánatkérésre szólítja fel a ombudsmani hivatalt

Vágólapra másolva!
Az ombudsmani hivatal bocsánatkérését várja Kocsis Máté Józsefváros polgármestere a tűcsereprogrammal összefüggő levelezés ügyében.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Magyar Nemzet a birtokába került levelezés alapján azt írta: a biztosi hivatal előre egyeztetett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel arról, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés.

A polgármester megdöbbent

Kocsis Máté egy más témájú vasárnapi rendezvényen újságíróknak úgy nyilatkozott: a legmegdöbbentőbb azon túl, hogy a hivatal elfogultan együttműködött a szervezettel az, hogy a levelezésből kiderül: már megvolt az ítélet, amikor az önkormányzatot még meg sem kérdezték. A levelezés ismeretében az egész ombudsmani hivatalba vetett bizalom rendült meg - jelentette ki a polgármester, hozzátéve: elképesztő, hogy egy független hivatal úgy marasztal el egy nyolcvanezres városrészt, hogy TASZ-os megrendelést hajt végre és még azt is figyelembe veszik, ki mikor megy nyaralni a szervezetnél.

Az 50-es évek koncepciós perei

A kormánypárti politikus szerint Székely László alapjogi biztosnak nagyon komoly felelőssége van a történtekben, mert ő vezeti a hivatalt. Ha nem tudta mi folyik a háta mögött, vagyis hogy a dolgozók egy része régi kapcsolatait, ismeretségeit ilyen módon felhasználja és teljesen jogszerűtlenül önkormányzatok ellen fordítja politikai kampányok idején, akkor az a baj; ha pedig tudott róla, akkor az - vélekedett Kocsis Máté. Szavai szerint minden ombudsmani megkeresést tiszteletben tartottak és határidőben megválaszoltak, a mostani eset viszont az 50-es évek koncepciós pereire emlékezteti.

Utalt arra: a néhány óra alatt lefolytatott belső vizsgálattal az ombudsmani hivatal igyekezett menteni a menthetőt és támadólag lépett fel a levelezést nyilvánosságra hozó napilappal szemben, azonban miután a lap a teljes levelezést közölte, mélyen hallgatnak. Bocsánatot kellene kérniük - emelte ki.

Rubovszky György meghallgatná az ombudsmant

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek este azt mondta, hogy ha igazak a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltásról megjelent hírek, Székely László biztosnak azonnal távoznia kell. Másnap az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke, Rubovszky György jelezte: kezdeményezi, hogy a testület a közeljövőben hallgassa meg az alapvető jogok biztosát a tűcsereprogramról készült jelentés ügyében.

Az ombudsman elmarasztalta a kerületet

Székely László alapjogi biztos szerdán nyilvánosságra került jelentésében azt állapította meg, hogy a tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. Az önkormányzat aznapi közleményében cáfolta a jelentés megállapításait.