Fair bankrendszert akar a Fidesz

Vágólapra másolva!
Mióta a Fidesz-KDNP frakcióülése óta nyilvánosságra kerültek a bankok elszámoltatásáról szóló tervek, azóta állandó támadás alatt vannak a parlament tervezet törvényjavaslat - mondta el Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Végig fogjuk vinni a bankok elszámoltatását, amelyet a parlament ma törvényerőre emel. A deviza- és forinthitelekre egyaránt kiterjed majd a bankok elszámoltatási kötelezettsége, minden egyes szerződés esetén ki kell mutatni, mennyi volt az ügyfelek túlfizetése – tette hozzá. 
Vágólapra másolva!

A bankoknak januárban és februárban kell elszámolniuk a devizahitelekkel, majd áprilisban és augusztusban a forinthitelekkel – mutatott rá Rogán. Egy átlagos lakáscélú hitelt fölvett személy több mint egymillió, míg egy átlag autóhiteles 3-400 ezer forintot fog majd visszakapni. Október elejétől kamat-és díjemelési moratórium lép majd életbe.

Olyan, a fair bankrendszer alapjait megteremtő törvényen dolgozik a Fidesz szeretnénk, amely a magánszerződésekre átlátható feltételeket ír elő. A kamatmódosítás szabályainak egyértelműnek kell lennie - fejtette ki Rogán.

Rogán a gazdaság helyzetéről elmondta, hogy a tényeket érdemes nézni, miszerint mérvadó londoni elemzők szerint jövőre is növekedés lesz. Ki az a bolond, aki növekedés idején is megszorításokban gondolkozik? – tette föl a kérdést a Fidesz frakcióvezetője. A politikus emlékeztetett arra, hogy a baloldal politikájára voltak jellemzőek a megszorítások. Nincs szükség megszorító intézkedésekre, ráadásul a Fidesz akkor sem folytatott ilyen politikát, amikor gazdasági visszaesés volt – ismertette a Fidesz frakcióvezetője. „Október 12-ét követően sem lesz változás a kormány politikájának.”

Barack Obama kijelentéséről úgy vélekedett, hogy az ilyen nyilatkozatok kellő megértéssel kell kezelni, nem biztos, hogy az USA elnöke minden információnak a birtokában van.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ügyben közleményt adott ki, ebben azt írták, a magyar kormány abból indul ki, hogy Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok szövetségesek, ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államok elnökének magyar civil társadalom kormányzati korlátozására vonatkozó megjegyzéseinek nincsen ténybeli alapja. A kormány álláspontja szerint a magyar nép egy szabadságszerető nép, ezért nem viselné el szabadságának semmilyen korlátozását.