USA: Tény, hogy a magyar kormány megfélemlíti a civil szervezeteket

Vágólapra másolva!
Őszinte barátként egy problémára hívta fel a figyelmet Barack Obama amerikai elnök, amikor Magyarországot a civil szervezeteket korlátozó államok közé sorolta a minap. Az üzenetet André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője igyekezett megmagyarázni. Az ügyvivő csak annyit mondott az Obama szavainak ténybeli alapját vitató magyar külügyi reakcióra, hogy a civil szervezetek megfélemlítése tény. 
Vágólapra másolva!

A budapesti amerikai nagykövetség látta el információval a washingtoni kormányzatot a civil társadalom magyarországi helyzetéről - mondta André Goodfriend, az amerikai külképviselet ideiglenes ügyvivője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A diplomata szerint céljuk, hogy megértsék a helyzetet, amely az adott országban jellemző, az az információ pedig, amelyet továbbítanak, megbízható, pontos és naprakész.

Az ügyvivő azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy Barack Obama amerikai elnök kedden egy beszédben a civil társadalmat korlátozó országok között említette Magyarországot, és erre szerdán úgy reagált a magyar külügyminisztérium, hogy Obama szavainak nincs ténybeli alapja. Pénteken Orbán VIktor miniszterelnök is erről beszélt a Kossuth rádióban: "Tudomásul vesszük, hogy ez a mondat elhangzott. Ennek a mondatnak mi nem találjuk a ténybeli alapját". Orbán azt is mondta, Magyarország hivatalos választ adott az amerikai félnek.

Goodfriend szerint a nagykövetség tisztában van a jelenlegi magyarországi helyzettel, igyekeznek konzultálni a kormánnyal, a civilekkel és a politikai pártok vezetőivel is, hogy teljes képet nyerhessenek az országról.

– mondta az ügyvivő.

Azért igyekezett finomítani az üzenetet: a civil társadalommal kapcsolatos aggodalmaikat barátként, szövetségesként fogalmazták meg, két barát közti párbeszédről van szó,

„Egy baráttól azt várjuk el, hogy őszinte legyen, és figyelmeztessen, ha valami nincs rendben, nem pedig azt, hogy a szemünkbe mosolyogjon, majd a hátunk mögött kibeszéljen” – mondta az ügyvivő, aki szerint tisztában vannak vele, hogy Amerikában sem zajlik minden tökéletesen, éppen ezért fordítva is elvárják a szövetségeseiktől, hogy figyelmeztessék őket, ha valami nincs rendben.

André Goodfriend arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok célja a civil társadalom megerősítése. Az ezzel kapcsolatos aggodalmaik kinyilvánításával pedig nemcsak a kormányhoz, hanem az emberekhez is szólnak, hiszen ők döntenek a kormány jövőjéről és a saját jövőjükről is.