Vitára hívta Tarlós Istvánt a visszalépésekkel erősödött Bokros Lajos

visszalépők főpolgármester választás bokros lajos
Bokros lajos
Vágólapra másolva!
Felismerték, hogy a kevesebb több, ezért Bokros Lajos javára visszalépett Falus Ferenc és Magyar György. A MoMa jelöltje ki is hívta tévévitára Tarlós Istvánt. Az MSZP-t kész helyzet elé állították, mert ők még nem hagyták jóvá Falus Ferenc visszalépését.
Vágólapra másolva!

Meg kell törni a Fidesz hatalmi törekvéseit, ennek pedig akkor van több esélye, ha kevesebb az ellenjelölt Tarlós Istvánnal szemben – indokolta Falus Ferenc, az MSZP, a DK és az Együtt–PM főpolgármester-jelöltje, miért lép vissza a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) jelöltje, Bokros Lajos volt pénzügyminiszter javára.

Így egyértelműbb a cél

A választáson a Fidesz megsemmisítené az önkormányzatokat, mint a szabad önrendelkezés utolsó bástyáit, ezt a hatalmi törekvést pedig meg kell törni – mondta Falus Ferenc, miután sajtótájékoztatón jelentette be a már vasárnap este kiszivárgott híreket, miszerint visszalép a jelöltségtől, és Bokros Lajos támogatására szólít fel.

Falus Ferenc Forrás: Polyak Attila

Céljaink elérését segíti, hogy a választóknak kevesebb jelölt közül kell választaniuk, ezért visszalépek – indokolta a döntést a volt országos tiszti főorvos. Szerinte ezzel egy szélesebb koalíciót hozhatnak létre, és egyértelműbbé válik a céljuk is. Jelezte, hogy nem volt sok választásuk: „Együttműködünk, vagy beletörődünk az orbáni egyeduralomba”. Hozzátette: „Együtt győzni fogunk.”

Magyar is visszalépett

Falus Ferenc után a független jelöltként induló Magyar György is bejelentette, hogy visszalép Bokros Lajos javára. Az ügyvéd – aki egyébként Tarlós István főpolgármester hat kihívója közül egyedüliként már a kezdetekben sem vetette el a visszalépés lehetőségét – jelezte: ennyi jelölt nem tudja leváltani Tarlós Istvánt, ezért „elő kellett vennünk a józan eszünket, hogy ez a verseny értelmes legyen”.

Magyar György Forrás: Polyak Attila

Sikernek nevezte, hogy megvalósult végül a korábbinál szélesebb egység. Más kérdés, hogy ezt az egységet későn vagy még éppen idejében sikerült létrehozni – morfondírozott, megjegyezve: ezt majd a választók eldöntik. Az LMP és a Liberálisok jelöltjeire utalva hozzátette: reméli, hogy mások is követik példájukat, és visszalépnek Bokros javára.

Bokros: így is szoros lesz

Bokros Lajos megköszönte Falusnak és Magyarnak „a színvonalas kampányukat és nagyvonalú, önzetlen döntésüket”. Hozzátette: rájuk szüksége van a kampánynak, és a leendő önkormányzatnak is. Jelezte továbbá, hogy az őt jelölő szervezet, a MoMa marad a nyugati értelemben vett konzervatív-liberális szervezet, ő pedig továbbra is jobboldali emberként határozza meg magát.

Bokros Lajos Forrás: Polyak Attila

Magyarországon szerinte ma nem a szakpolitikai kérdések a döntők, ehelyett a rendszerpolitikai kérdések az elsődlegesek: „Választani kell a demokrácia és a diktatúra, a verseny és a monopóliumok között, az alkotmányosság újraépítése és annak eltaposása között”. Értékelése szerint ugyanis „egy vezérelvű parancsuralom megroppantotta a demokratikus állam gerincét”.

Visszaléptek Bokros Lajos javára Forrás: Polyak Attila

A visszalépések utáni helyzetet és a kampányt elemezve Bokros arra jutott, hogy még így is kétséges a helyzet. „A választás lehet hogy szabad lesz, de nem lesz tiszta” – bocsátotta előre. Példaként hozta, hogy a BKV összes eszközét sikerült egyetlen pártnak eluralnia, így szerinte nincsenek egyenlő esélyek a kampányban.

Tarlóst tévévitára hívta ki

Bokros Lajos felszólította az újrainduló Tarlós István főpolgármestert: álljon ki vele egy nyilvános, élő főpolgármester-jelölti vitára, mert ez „a nyugati civilizáció és a jogállam egyik sarkköve". Megegyezte: tőle nem kell félni, részéről a vita nem személyeskedésről fog szólni, hanem az érvek vitájáról. Hangoztatta, hogy ő eddig sem volt híve a sárdobálásnak, és ezt ezután sem tervezi.

Szigetvári új lendületet ígért

Sikerült a múlt heti egyeztetések után megállapodni a most bejelentett változtatásban, Falus Ferenc „tiszteletre méltó módon visszalépett", most új lendületet vehet a kampány, van esély Tarlós István leváltására – ígérte Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke.

Szigetvári Viktor sürgette a múlt héten, hogy a visszalépésről egyeztessenek Forrás: Polyak Attila

Az előzményekről annyit árult el, hogy a múlt héten ő kezdeményezett Gyurcsány Ferenccel, Bokros Lajossal és Magyar Györggyel egyeztetést a visszalépésekről. Úgy vélte, mostantól Bokros az esélyes jelölt.

Gyurcsány: Több, ami összeköt

Ha az önkény emberei küzdenek a demokratákkal, akkor azok a különbségek, amelyek a demokratákat elválasztják, nem fontosak – vezette fel kérdés nélkül is Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, hogyan lehetséges, hogy a baloldali pártok Bokros személyében egy jobboldali, konzervatív jelölt mögé sorakoznak fel.

Gyurcsány Ferenc szerint Bokros demokrata, és ez a lényeg Forrás: Polyak Attila

Megjegyezte: támogatják Bokrost, és vele egy szabad ország szabad fővárosát. A DK elnöke szerint Bokros személyében egy demokratát támogatnak, mert „az önkénnyel szemben egy jobbközép politikussal bármikor összefogok".

Az MSZP kész helyzet előtt

Noha úgy volt, hogy az MSZP is képviselteti magát az eseményen, végül a pártnak nem jelent meg politikusa a bejelentésen, és – meglepetésre – az ő molinójuk hiányzott is a felszólalók mögül. Kérdésre válaszolva Szigetvári és a többiek is jelezték, hogy Falus visszalépéséről „folyamatos volt az egyeztetés" a napokban a szocialistákkal.

Ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy a bejelentéssel kész helyzet elé állították a szocialistákat, mert „az MSZP megfelelő fóruma csak délután ül össze, hogy meghozza a végleges döntést".

Nem lép vissza az LMP és a Liberálisok jelöltje

Nem lép vissza az LMP főpolgármester-jelöltje, sőt Csárdi Antal úgy véli, a baloldalnak egy jelöltje van, az pedig ő, miután Bokros Lajos is jobboldaliként határozta meg magát. Azért sem lép vissza - jelezte -, mert így Tarlós Istvánnak olyan ellenzéki kihívója lehet, aki a budapestiek problémáit szeretné megoldani."

A Liberálisok is megerősítették: attól függetlenül, hogy Falus Ferenc visszalépett, önállóan indulnak az önkormányzati választáson, és Bodnár Zoltán a jelöltjük Budapest élére. Bodnár amúgy nem gondolja, hogy Falus visszalépése komoly lendületet adhat a baloldali pártoknak.