A szólásszabadság a fajvédő nézetek hirdetőit is megilleti

Vágólapra másolva!
A TASZ határozottan elítéli a hétvégére tervezett fajvédő konferenciát. Ugyanakkor azt is határozottan állítja, hogy a konferencia belügyminiszteri betiltása, valamint a résztvevők beutazási és tartózkodási tilalmának elrendelése nem jogszerű és nem hatékony módja a fajvédőkkel szembeni fellépésnek, az sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és a résztvevők szabad mozgáshoz való jogát, ellentétes mind a magyar törvényekkel, mind az uniós joggal.
Vágólapra másolva!

Aki szólásszabadságát vagy gyülekezési jogát nem közterületen, hanem magánterületen akarja gyakorolni, annak a magyar jog szerint még csak be sem kell jelentenie a rendezvényt. Ennek megfelelően sem a belügyi kormányzatnak, sem a rendőrségnek nincs olyan hatásköre, amely alapján azt megtilthatná – hangsúlyozta közleményében a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ szerint, amíg a konferencián nem valósul meg bűncselekmény, nem sérülnek mások jogai, addig a rendezvény békésnek minősül, azaz jogszerűen megtartható. A tiltás tehát nem tartozik a fajvédőkkel szembeni fellépés törvényes eszközei közé.

Impotencia

A jogalap hiányát szerintük Pintér Sándor közleménye is elárulja: „felhívja” rendezőket, hogy álljanak el a további szervezéstől, hiszen nincs törvényes eszköze a rendezvény megakadályozására. Ezzel az impotenciával magyarázható az is, hogy a tilalom mellett a belügyminiszter kénytelen beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelni, és ezzel nemcsak a fajvédők szólás-, hanem mozgásszabadságát is korlátozni.

Egy demokráciában rasszistának lenni, fajvédő nézeteket vallani önmagában nem lehet bűncselekmény és nem lehet alapja állami beavatkozásnak – hangsúlyozzák.

A TASZ véleménye szerint a tilalom kontraproduktív is, mert mártírt csinál a fajvédőkből.