Előlépteti Szijjártó a külügyben Íjgyártót

Vágólapra másolva!
Három helyettes államtitkárságból rendes államtitkárságokat csinált első intézkedéseivel Szijjártó Péter új külügyminiszter. Első hivatalos útja Pozsonyba vezet, de készül az USA-ba is. Szerdán mutatkozott be külügyminiszterként, 84 nagykövetet lecserél. Beszélt dunakeszi házának megvásárlásáról is, erről itt olvashat.
Vágólapra másolva!

Szerdán ismertette a külügyminisztériumban életbe lépő változásokat Szijjártó Péter múlt héten kinevezett külgazdasági és külügyminiszter. Eszerint Szabó László eddigi külgazdasági és külügyi államtitkár lesz a parlamenti államtitkár és a miniszterhelyettes.

A korábbi gazdaságdiplomáciai helyettes államtitkárságból államtitkárság lesz, amelyet Magyar Levente eddigi helyettes államtitkár vezet.

Íjgyártóból államtitkár

Íjgyártó István jelenlegi keleti nyitásért felelős helyettes államtitkár lesz az új kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Kohut Balázs gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig az új közigazgatási államtitkár.

A keleti nyitásért ezután Balogh Csaba pozsonyi nagykövet, az európai és amerikai kapcsolatokért pedig Altusz Kristóf felel helyettes államtitkári poszton. A Nemzeti Befektetési Ügynökség élére Ésik Róbert került.

amelynek feladata Magyarország gazdasági érdekeinek a lehető legjobb érvényesítése a kialakult új világrendben - mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint minden átalakítás, főleg az ilyen nagy horderejűek, komoly érdeksérelmeket okoznak, különösen ha "begyökeresedett struktúrát" váltanak, de erre szükség van. Nem fognak meghátrálni, végigviszik ezt az átalakítást, mert ez Magyarország érdeke.

84 nagykövetet cserélnek le

Jövő csütörtökön hétpárti konzultáció keretében egyeztet a parlamenti pártokkal, és a volt külügyminiszterekkel is konzultál.

Arról is beszélt, hogy a jövőben a gazdasági vegyes bizottságok közül ő hatot vezet, Magyar Levente 20, Szabó László 14, Mikola István államtitkár pedig 10 bizottság elnöke lesz.

Változások történnek a 113 külképviseleten is, egy éven belül 84 külképviseleten lesz váltás. Eddig 34 nagykövetet váltottak le, 26 esetében folyamatban van a váltás, ami további 24 esetben 2015 első felében várható. 106 nagykövetségen 136 külgazdasági attasé kezdi meg a munkáját.

Washingtonba látogat

A sajtó érdeklődésére ismét reagált a Magyarországot ért múlt heti amerikai kritikákra. Megismételte, hogy ugyan az Egyesült Államok stratégiai szövetséges, Magyarország barátja, és a barátok hangjára illik odafigyelni, de ha minden alapot nélkülöző kijelentések hangzanak el, fel kell szólalni, és ezt megteszik jövőben is. Október végén Washingtonba látogat gazdasági és politikai tárgyalásokra.

A tallinni nagykövetség bezárásról hozott döntés során minden szempontot mérlegeltek – mondta. Emiatt is érték őt kritikák.

Ukrajna, Románia, Navracics

Ukrajna is szóba került. Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország a tárgyalásos megoldás mellett áll, a szankciók hatékonyságával kapcsolatban pedig vannak kételyei. Közép-Európa ereje az együttműködésben rejlik, és a visegrádi csoportnak érdeke az együttműködés fenntartása - mondta.

A magyar-román kapcsolatokról azt mondta: stratégiai fontosságú az együttműködés, hatékony, kiegyensúlyozott és stabil viszony a cél.

Navracsics Tibor uniós biztosi jelöléséről pedig azt, hogy a kormány a lehető legjobb jelöltet delegálta, az más kérdés, hogy milyen politikai támadásoknak teszik ki az Európai Parlamentben, ez azonban nem az ő személyes kvalitásainak, elképzeléseinek szól.