"Nem érdekel a hatalom" - interjú Failoni Donatella polgármesterjelölttel

Falloni Donatella, balatonredesi polgármester-jelölt balatonrendesi házában 2014. október 1-én
Falloni Donatella, balatonredesi polgármester-jelölt balatonrendesi házában 2014. október 1-én
Vágólapra másolva!
Nem érdekli a politika és a hatalom, egyszerűen tenni szeretne Balatonrendesért – állítja Failoni Donatella, aki indult a község polgármesteri címéért. A zongoraművésznőnek vannak politikus barátai is, szerinte természetes, hogy a mindenkori kormány kapcsolatot keres a művészvilággal. Azt viszont bánja, hogy közzétette a Lázár János vadászatáról készült képeket – mondta el az Origónak Oszter Sándor színművész felesége, akivel balatonrendesi nyaralójában beszélgettünk.
Vágólapra másolva!

Miért akar Balatonrendes polgármestere lenni?

Helyiek, ismerősök kértek fel, mert méltónak tartottak a posztra. Igaz, előbb a férjemet, (Oszter Sándor színész – a szerk.) keresték meg, de ő az elfoglaltságai miatt nem tudná vállalni a polgármesteri tiszttel járó feladatokat. Így hozzám fordultak. Sándor is gondolkodott az induláson, még az jelöléshez szükséges ajánlóíveket is együtt kértük ki a kővágóörsi körjegyzőségtől – végül abban maradtunk, hogy én jelöltetem magam. 25 éve itt lakom, minden márciustól novemberig, ismerem a falut, és remélem, hogy tudok valami hasznosat tenni érte.

Helybeliek biztatására lenne Balatonrendes polgármestere Failoni Donatella. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Facebook-oldalán mégis arról írt, hogy sokat vacillált a felkérés elfogadása előtt. Mi volt a tétovázás oka?

Azért, mert ez mégis csak felelősség, ami megváltoztatja az életemet. Családom van. Férjem, lányom, unokám, rájuk is gondolnom kell. De aztán a jelentkezésem után könnyen és gyorsan megszereztem a szükséges számú ajánlást – utána nem is volt megállás, érdeklődött a sajtó is. Innen már nehéz lenne visszalépni (nevet).

Mit ígér, milyen programot kínál Balatonrendesnek?

Látszólag kis dolgokat ígérek, de mégsem azok: például, nincs kerékpárút a faluban, a biciklis turisták rendszeresen eltévednek, magánházakhoz hajtanak be. Ezen változtatni szeretnék. Balatonrendesnek kell a forgalomlassítás is: a 71-es úton százhússzal száguldoznak az autósok, nyáron egyszerűen nem lehet átjutni a falu egyik oldaláról a másikra. Több támogatási lehetőséget keresek a helyi nyugdíjasoknak is.

Kulturális programokat, sztárvendégeket ígér a településnek a polgármesterjelölt. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A turizmus fejlesztése itt nem cél, hiszen nyáron így is rengeteg az üdülővendég, az viszont igen, hogy szép és gondozott legyen a falu. Szeretném felújítani Balatonrendes romos házait és a régi harangtornyot is. Mivel jók az összeköttetéseim a művészvilágban, arra gondoltam, hogy kulturális műsorokat, programokat hoznék a községbe, olyan rendezvényeket, amik közel állnak a helyiekhez.

Milyen forrásokból fejlesztené a falut?

Uniós pénzből. Tudom, hogy a következő években nagyon sok EU-támogatás érkezik az országba, és az önkormányzati pályázatokon múlik, hogy mire fordítják ezeket. Én is pályáznék, de csak olyan területeken, amelyeket a balatonrendesiek is szeretnének.

Eddig is sokat szerveztem életemben: voltam az Országos Filharmónia nemzetközi osztályának főnöke, az Operában dolgoztam nemzetközi igazgatóként, 2012-ig pedig művészeti főtitkárként is. Sokat tanultam menedzserként dolgozó anyámtól is, tapasztalataim segítenének a falu jobbá tételében.

Függetlenként vagy párttámogatással indul?

Függetlenként. Semmilyen párttól nem kapok támogatást. Azt nem titkolom, hogy inkább a jobboldal felé húzok, de ez igaz a falu egészére is. És nem vagyok elvakult, a hibákat minden oldalon észreveszem. Engem a hatalom nem érdekel, a poszttal járó pénz sem – amit ezért kapnék, az szinte nulla, társadalmi munkában vállalnám a feladatot.

Nem is szeretem a politikát. Ha kiment Pavarotti a színpadra, senki nem kérdezte meg, hogy baloldali-e, vagy jobboldali. Ez csak Magyarországon kulcskérdés.

A politikát talán nem szereti, de úgy tűnik, a politikusokat igen. Lázár Jánossal például együtt vadászott decemberben.

Én nem politikusokat szeretek, hanem embereket. Egyébként mindig is úgy volt, hogy a fennálló kormányzat keresi a kapcsolatot a művészekkel. Dohnányi Ernőt azért tagadták ki annak idején, mert kezet fogott Horthy Miklóssal. Ez nonszensz. Ha engem Lázár János meghív egy vadászatra, akkor miért ne fogadnám el. A vadászterület ráadásul annak idején Kádár Jánosé volt, és ugyanilyen vadászatok zajlottak ott régen is.

Falloni Donatella már bánja, hogy megosztotta a Lázár János vadászatáról készült képeket. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ebből politikai ügyet duzzasztottak – én csak azért hibáztatom magam, mert közzétettem az ott készült képeket.

Kritikusai szerint a politikai-hatalmi elit nagyasszonyai közé tartozik, Matolcsy Gyöngyivel együtt emlegetik.

Egy politikus sem kért, hogy polgármester legyek, ehhez senkinek sincs ilyen értelemben köze. Matolcsy Gyöngyi jelöléséről pedig fogalmam sem volt. Méltóságos asszonyként emlegetnek, aki a palotájából néz le a falura. Akkor nézze meg ezt a palotának nevezett vincellérházat: a homlokzat omlik, az ide vezető földút rossz, az esőzések után napokig nem tudtam lemenni a faluba, hogy kicseréljem a PB-gázpalackot.

A rossz földútról jut eszembe: pályázna útfelújításra is az uniós forrásokból?

Igen, pályáznék, a lakókkal együtt dönteném el, hogy melyik út szorul aszfaltozásra. Arra pedig megesküszöm, hogy a hozzám vezető földút lesz az utolsó, amit felújítanék a faluban.

Október 5-én Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is Balatonrendesre látogat, részt vesz az ön helyieknek szervezett összejövetelén. Kampánybeszédre számíthatnak a helyiek?

Fogalmam sincs, milyen beszédet fog tartani. Jakab István családi barátunk, ez a látogatás alapja. Egy összejövetelen mondtam neki, hogy indulok, ő pedig felajánlotta, hogy segít.

Akkor kampányolni fog ön mellett.

Igen, olyasmi, de nem akarok ennek nagy feneket keríteni – a saját kertemben találkoznék a helyiekkel, hogy bemutassam a programomat. Itt tartana beszédet Jakab István is. Az alpolgármesternő borát veszem meg, rendelek pogácsát, sütök almás pitét – szóval, családias rendezvény lesz.

A szórólapján az áll, hogy megismerkedne a lakókkal. Huszonöt éve tölti itt a nyarakat, mégsem ismerik még a helyiek?

Nagyon sok embert ismerek, de nem mindenkit. Szeretném, ha azoknak is megmutathatnám magamat, a Balatonrendessel kapcsolatos terveimet, akikkel még nem találkoztam személyesen, és esetleg idegenkedve néznek rám, amiért befutott zongoraművészként polgármester is lennék.

Ha megválasztják, végleg ide költözik?

Természetesen nem, de erre nincs is szükség. Eddig egy polgármestert ismertem Rendesen, aki helyi lakos volt, a jelenlegi Veszprémben él, a korábbi pedig Budapesten lakott. Ha ez embernek van egy jó testülete, sok minden megoldható – és van telefon, internet is, aminek segítségével tárgyalhatunk. Ha kell, mindig lejövök Balatonrendesre, de télen állandóan nem fogok itt lakni.

A zongoraművész márciustól novemberig él vincellérházból átalakított nyaralójában. Ha megválasztják, gyakrabban is jönne. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem tart attól, hogy emiatt bírálni fogják?

Van ilyen máshol is. Nézze, ez egy 119 fős falu, olyan sürgős problémák nem fordulnak elő, de jövök, amikor szükség van rám.

Követi majd ilyenkor Oszter Sándor is?

Nem hinném. Persze, szívesen látogat Balatonrendesre, de megvan a saját élete, fellépései.

A polgármesteri feladatok mellett maradna ideje a művészetre?

Az utóbbi időben kevesebbet zongorázom, nagyobb koncerteket már nem vállalok. 2002 óta rengeteg menedzseri feladatot láttam el, az említettek mellett voltam Olaszországban is produkciós igazgató, Szardínia szigetén. A gyakorlásra is kevesebb időm jut emiatt. Nézze, annyi jó, tehetséges zongorista van – engem ma már inkább a szervezés érdekel.

Szőlőtőkék között. Failoni Donatella a béke szigetének érzi Balatonrendest, és polgármesterként is megőrizné a település nyugalmát. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Felkészültnek érzi magát a feladatra?

Minden voltam már, csak akasztott ember és polgármester nem, ezért is érdekel a kihívás. A beszélőkémmel nincs baj, sok tapasztalatot és kapcsolatot gyűjtöttem eddig, amit ezen a poszton is felhasználhatok. Ha megválasztanak, biztos, hogy szívvel-lélekkel dolgozom majd. Ha nem én leszek a polgármester, abból sem csinálok majd presztízskérdést.