Megbukott a zsebbe fizető veszprémi cég

Vágólapra másolva!
Évek óta feketén kapták a fizetésüket a dolgozók egy Veszprém megyei vegyipari cégnél, a cégvezető a gyanú szerint a bérek után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával 91 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi nyomozók az okozott kár megtérülése érdekében 200 millió forint értékű vagyont zároltak.
A NAV közleménye szerint a fő gyanúsított több vegyipari anyagokat gyártó céget is irányított. Bevett gyakorlata szerint a telephelyen dolgozók "hivatalos" illetményüket átutalással, míg feketén kifizetett bérüket és a túlórákért kapott összeget készpénzben (zsebbe) kapták.

A katasztrófavédelem szakemberei a veszélyes anyagok fuvarozására szolgáló járműveket nézték át, a NAV szakértői intézetének vegyvizsgálói pedig mintát vettek az üzemi tartályokból, ugyanis a nyomozók szakértő bevonásával a környezetkárosítás gyanúját is vizsgálják.

A nyomozók 10 helyszínen, a cégek székhelyén, telephelyén, a könyvelő irodában, valamint az ügyvezetők lakóhelyén tartottak házkutatásokat. Lefoglalták a könyvelési anyagokat, a kifizetésekhez kapcsolódó iratokat és számítástechnikai adatokat, közben a dolgozókat tanúként kihallgatták.

A Veszprémi Járásbíróság elrendelte a költségvetési csalással gyanúsított férfi előzetes letartóztatását, tettéért akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is felelhet - olvasható a NAV közleményében.