Október 4-én felszakadnak a korábbi sebek

Vörösiszap
Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt szakadt át a Mal Zrt. Kolontár és Ajka közötti vörösiszap-tárolója. A katasztrófa tíz ember életébe került, míg a helyreállítás közel 40 milliárd forintot emésztett föl. A tragédiával kapcsolatos büntető- és polgárjogi perek napjainkban is zajlanak, legutóbb, első fokon, 40 millió forintot ítéltek meg a Mal. Zrt. elleni két felperesnek.
Vágólapra másolva!

2010. október 4-én szakadt át a Mal Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 300-szor 500 méteres vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, körülbelül 600-700 ezer köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a devecseri kistérségben.

Kolontár környéke a vörösiszap-katasztrófa után Fotó: Szabo Balazs - Origo

Tíz áldozatot követelt a katasztrófa

A szörnyű katasztrófában tíz ember vesztette életét, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. A legtöbb sérült a lúgtól első- vagy másodfokú égési sérülést szenvedett. Egy kisgyermek szeme a lúg marásától súlyosan megsérült. A legsúlyosabb sérült testfelületének közel 70 százaléka égett meg. Hazai és világviszonyban az iparágban eddig még sosem történt hasonló katasztrófa.

Az események után két évvel, a túlélők közreműködésével az OzoneNetwork TV dokumentumfilmet készített. A videót itt nézheti meg ismét.

Az idősek máig nem dolgozták föl az eseményeket

Az emberek nagyon vegyes érzésekkel dolgozták föl a négy évvel ezelőtti eseményeket – erről már Toldi Tamás, Devecser polgármestere beszélt az Origónak. A települése első embere, aki a Fidesz-KDNP színeiben politizál, elmondta, hogy az idősebb korosztály tagjai közül sokan még most sem tudták feldolgozni a tragikus eseményeket, új házaikra is úgy tekintenek, mintha egy szállodában élnének. A középkorúak túlnyomó többsége elfogadta az új helyzetet, és ezek szerint próbálják élni a mindennapjaikat. Akiket nem érintett a katasztrófa, azok között is van olyan, akik pszichológia segítségre szorulnak – mondta a polgármester.

A Mal zagytározójának átszakadt gátja Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Toldi szerint a vörösiszap-katasztrófa nyomait sikerült teljesen eltüntetni. Közel 40 milliárd forintba került a teljes helyreállítás, ennek a túlnyomó többségét a kormány biztosította. A polgármester szólt arról is, hogy a devecseri térség az egyik leghátrányosabb terület az Észak-Dunántúlon, de egy szabad vállalkozási zóna és a szakképzés helyi fejlesztésével új munkahelyek jöhetnek létre. Az elmúlt években nem jutott forrás arra, hogy a városi funkcióval járó egyéb szolgáltatásokat kiépítsék, ezért a következő időszakban erre kell koncentrálni – mondta a településvezető.

Iszappal szennyezett fa és házak Devecseren. Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A történelem részévé vált

Tily Károly, Kolontár polgármestere portálunknak arról beszélt, hogy a vörösiszap-katasztrófa által okozott anyagi károkat teljes mértékben megtérítette az állam. Ezzel szemben a lelkekben okozott károkat nem lehet pótolni, mivel az áldozatok teljesen értelmetlenül vesztették életüket. Szólt arról is, hogy október 4-e visszavonhatatlanul Kolontár történelmének a részévé vált, ilyenkor felszakadnak a korábbi sebek, és a településen szomorúság lesz úrrá. A szomorú évfordulón minden évben gyászmisét és fáklyás felvonulást tartanak az áldozatok tiszteletére.

Tily elmondta, a korábban elöntött házak területén ipari park létesült, amelyben öt vállalkozás már bérelt is magának helyet. A közeljövőben várhatóan egy üzemcsarnok épül a korábban katasztrófa sújtotta területen, amivel új munkahelyek is létrejönnek a nehéz helyzetben lévő faluban.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Újabb kárenyhítési alap jöhet

Toldi Tamás szerint a Mallal kapcsolatos bizonytalan helyzet Devecser munkaerőpiacát is érinti, de a helyi lehetőségek bővítésével képesek lesznek kezelni az állás nélkül maradókat is. Szólt arról is, hogy az összes károsultat kárpótolták. Az új épületeket megfelelő műszaki állapotban és felszereléssel adtak át. A polgármester úgy tudja, hogy van egy olyan kormányzati szándék is, miszerint aki érvényes bírósági ítélettel rendelkezik, azoknak a megsegítésére egy kárenyhítési alapot hoznak majd létre.

„Ha nem veszélyes, akkor fürödjenek meg”

A katasztrófát követően Orbán Viktor miniszterelnök október 5-én azt nyilatkozta, hogy emberi mulasztás történhetett, amit kivizsgálnak: „Nem ismerünk olyan jelet, amely szerint természeti okai lennének a katasztrófának. Élünk a gyanúperrel, hogy itt emberi mulasztásról van szó. Az egész ország tudni szeretné, hogy ez a tragédia kinek a felelőssége.”

A katasztrófa kapcsán Bakonyi Zoltán, a Mal vezetője azt a kijelentést tette, hogy a vörösiszap nem veszélyes, az iszapban nincsenek egészségre veszélyes szabad gyökök, ártalmatlan anyagról van szó. Erre válaszul Pintér Sándor belügyminiszter azt ajánlotta a cégvezetőknek, hogy ha szerintük nem veszélyes az anyag, akkor fürödjenek meg benne.

Halpusztulás a patakban Devecseren. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Állami kézbe került a Mal

Az Országgyűlés 2010. október 11-én elfogadta a honvédelemről szóló törvény módosítását, megváltoztatva a veszélyhelyzet idején alkalmazható szabályokat. Ez alapján a kormány október 12-én elrendelte a Mal Zrt. állami felügyelet alá vonását. A zöldhatóság – szintén 2011. januárjában - hathónapos próbaüzem előírása mellett – 2018. január 31-ig jóváhagyta a Mal Zrt. egységes környezethasználati engedélyét.

A Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2011. szeptember 14-én 135,14 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt-re. A társaság a zöldhatóság határozata szerint a vörösiszap elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó üzemeltetése során bekövetkezett környezetkárosítás miatt köteles ezt az összeget megfizetni. A határozatot a Mal megtámadta.

A vörösiszap-katasztrófa sújtotta Devecser egyik épülete. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Kétszer indult újra a büntetőper

2010. november 30-án kezdődött az első kártérítési per a vörösiszap-katasztrófa miatt a Mal Zrt. ellen. Konkoly József devecseri lakos ügyvédje, Hidasi Gábor arra kérte a bíróságot, hogy ítéljenek meg 19 millió 327 ezer forint vagyoni és nem vagyoni kártérítést a felperesnek.

A gátszakadás miatt számos polgári per indult, továbbá halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt vádat emeltek a cég vezetői és alkalmazottai, összesen 15 ember ellen, a vádirat 8 ember halálát köti össze közvetlenül az iszapömléssel. A két éve indult elsőfokú büntetőpert eddig kétszer kezdték újra az eljáró bírói tanács összetételének változása miatt a Veszprémi Törvényszéken.

Fotó: Szabó Balázs [origo]

A negyvenmilliós ítéletek

Október 2-án több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg két, vörösiszapömlés miatt a Mal Zrt. ellen indított perben tucatnyi károsultnak a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős döntésében. Nem vagyoni kártérítésként az egyik perben a három felperes közül kettőnek 4,5 millió, egynek egymillió forintot, továbbá a megsemmisült ingóságokért 2,6 milliót ítélt meg a bíróság. Mindhárom felperesnek pszichikai, továbbá közülük kettőnek fizikai sérüléseket is okozott az otthonukat elárasztó maró anyag.

A másik perben nem vagyoni kártérítésként nyolc magánszemély közül kettőnek – aki szüleit vesztette el az iszapömlésben – 6-6 millió, öt unokának fejenként 3-3 millió, egy embernek félmillió, továbbá a tönkrement ingóságokért további 2,7 millió forintot ítéltek meg. Mivel a vállalatnak nincsen forrása a fizetésre, ezért a károsultaknak még várniuk kell a pénzükre.