Keleti üzletemberek vettek két hazai erőművet

Vágólapra másolva!
604 millió forintért vették meg az orosz-ukrán üzletemberek az évek óta leállított berentei és a tiszapalkonyai telepet.
Vágólapra másolva!

Hosszú jogi perpatvar után pont került két kelet-magyarországi erőmű eladására. Az ukrán-orosz vevők végül 604 millió forintért vették meg az évek óta leállított berentei és a tiszapalkonyai telepet. Azt még nem tudni, hogy újraindítják vagy szétszerelik az erőműveket.

A Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletet követően immár csak az a kérdés, hogy mi lesz a palkonyai és berentei erőművek sorsa: újraindítják vagy szészerelik ezeket. Az FMG-BUD képviselői korábban a Napi.hu-nak elmondták: a két erőmű újraindítását tervezik – ráadásul ukrajnai szénnel. Az erőművek állapota azonban több mint kritikus.

A nyertes cég az első ütemben állítólag – 2-2 kazánt helyezne üzembe az erőművekben. Feltételezések szerint így a hazai energia rendszer tartalék erőműveként is működthetne a két telep – és persze így a vevő jelentős bevételre is szert tehetne. Az ukránok a bővítésre is gondoltak: az energiatermelést napelemekkel bővítenék.