Vágólapra másolva!
Fej fej mellett áll az újrainduló Tarlós István főpolgármester és a baloldal által is támogatott kihívója, Bokros Lajos - legalábbis az angyalföldi választók körében végzett felmérés szerint. Az MSZP-s Tóth József polgármester győzelme biztosnak tűnik.
Vágólapra másolva!

Holtversenyben áll egymással az újraválasztására készülő, Fidesz-KDNP-jelölt Tarlós István és a baloldal által is támogatott MoMa-elnök Bokros Lajos az Ipsos friss kutatása szerint - legalábbis a XIII. kerület biztos szavazó, választani tudó lakosai körében.

Beérte Tarlóst Bokros

A már Falus Ferenc visszalépése után, október elején készült telefonos, az angyalföldi embereket reprezentáló felmérés nemcsak a helyi jelöltekre, hanem a főpolgármester-jelölti mezőnyre is kitért. A szocialista fellegvárnak számító fővárosi kerületben - ahol a szintén újrainduló MSZP-s Tóth József 20 éve polgármester - az összes megkérdezett körében még Tarlós István vezet 33 százalékkal, Bokros e körben csak 25 százalékot ért el.

A XIII. kerületieknek legalább annyira szimpatikus főpolgármester-jelölt Bokros Lajos, mint Tarlós István Fotó: Polyák Attila - Origo

Harmadik helyen a Jobbik jelöltje, Staudt Gábor áll 6 százalékkal, míg mögötte 5 százalékkal az LMP-s Csárdi Antal, majd jóval lemaradva 2 százalékkal az utolsó a Liberális párt főpolgármester-jelöltje, Bodnár Zoltán. A megkérdezettek 17 százaléka nem tudott a mezőnyből választani, 9 százalék pedig nem válaszolt.

A Jobbik örök harmadik

A biztos szavazók körében Tarlós és Bokros már fej fej mellett áll (32-32 százalék), Staudt itt is harmadik szintén 6 százalékkal, mögötte jóval lemaradva pedig holtversenyben 2-2 százalékkal Csárdi és Bodnár. A felmérés szerint még az október 12-i választáson biztosan részt vevők közül is majdnem minden ötödik választó (17 százalék) nem tudja még, melyik jelöltre szavazna, 7 százalék pedig nem válaszolt.

Tarlós István főpolgármester nehezen nyerne, ha Budapest csak Angyalföld lenne Forrás: MTI/Beliczay László

A voksoláson részvételüket biztosra ígérők, és választani is tudó angyalföldiek körében még nagyobb Tarlós István és Bokros Lajos támogatottsága, de itt is holtverseny alakult ki (43-43 százalék). Ebben a körben is harmadik Staudt Gábor, a Jobbik jelöltje, igaz, már 8 százalékkal. Csárdi Antal és Bodnár Zoltán között itt is holtverseny alakult ki: a biztos pártválasztó szavazók 3-3 százaléka választaná őket.

Újrázhat Tóth József

A kerületi MSZP megbízásából készült kutatásban az Ipsos mérte a polgármesterjelöltek támogatottságát is, ám ezt az adatot a helyi szocialisták nem hozták nyilvánosságra.

Tóth József angyalföldi polgármester a parlamenti választás kampányában Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az MSZP-től származó értesülésünk szerint azonban nincs miért aggódniuk, mert a kutatás a 20 éve polgármester Tóth József biztos előnyét mérte. Úgy tudjuk, Tóth Józsefet az angyalföldiek 50 százalékot jóval meghaladó arányban támogatnák.

Egyéniben is tarolhat az MSZP

A kutatásból kiderült az is, hogy kerületi szinten az MSZP és a XIII. kerületi lokálpatrióták egyesületének közös egyéni képviselőjelöltjei a biztos választók között 30 százalékos támogatottságra számíthatnak, míg a Fidesz jelöltjei 20, a DK-Együtt-PM-MoMa jelöltjei pedig 10 százalékra számíthatnak.